Ezt nézed:  / Hírek / PR / Suli / 3+1 dolog, ami bizonyítja, hogy hasznos tárgy a matematika!

3+1 dolog, ami bizonyítja, hogy hasznos tárgy a matematika!

„Mikor fogok én az életemben deriválni? És mikor fogok integrálni?” Gyakran halljuk ezeket a kérdéseket a diákoktól, amikor megkérdőjelezik a matematika tantárgy létjogosultságát, ám ilyenkor abba a legtöbben nem gondolnak bele, hogy a mindennapi életünket mennyi mindenben könnyíti meg a matematika, még akkor is, ha épp nem deriválunk vagy integrálunk!

1. Matek nélkül simán átvághatnának minket vásárlás közben! 

A fejben való számolás képessége elengedhetetlen a mindennapi élethez. Szép dolog bízni a másikban, de nem mindenki olyan jó szándékú, mint mi magunk. Vannak boltok, melyekben gyakran bepróbálkoznak azzal, hogy kevesebbet adnak vissza a gyanútlan a vásárlóknak. De nem is kell csalókkal szemben állnunk, hogy rosszul kapjuk kezünkbe a visszajárónkat. Lehet, csak fáradt az eladó vagy egyszerűen nem figyel épp oda. Fontos, hogy mindig utána számoljunk a kapott összegnek.

2. Matek nélkül nem tudnál spórolni sem!

Spórolni általában valamire szoktunk, aminek előre tudjuk az árát vagy legalábbis megsaccoljuk (valószínűségszámítással) azt. Ahhoz, hogy meg tudjuk az áhított tárgyat, utazást esetleg kezelést fizetni, elég pénzünknek kell hozzá lenni. Először is, ki kell számítanunk, mennyi a bevételünk, legyen ez fizetés vagy zsebpénz, majd ki kell azt is kalkulálnunk, mennyi az a pénz, amennyit nélkülözni tudunk, hogy megvehessük, amit szeretnénk. Természetesen azt is tudni akarjuk, mikor fogjuk tudni megvenni magunknak, ehhez is műveletek elvégzése szükséges. Ha nem kisebb dologról van szó, hanem nagyobbról, mondjuk egy autóról vagy házról, akkor még komolyabb számolásokat kell elvégeznünk. Előfordul, hogy hitelt is fel kell vennünk, a kamatok kiszámítása még nagyobb matematikatudást igényel. A hitel ügyintéző egyébként fog segíteni, de ettől függetlenül nem árt, ha magunknak mindent átszámolunk, mielőtt bármit is aláírnánk.

3. Matek nélkül nincs érettségi!

Eddig leginkább a mindennapokból hoztuk a példát, ám az egyik legfontosabbat a végére hagytuk, hiszen ez érettségid megléte és annak eredménye egész további életedre hatással van. Az érettségi eredményeid szükségesek többek között a továbbtanulásodhoz. Ha nincs matektudás, nincs matekérettségi, akkor pedig nincs se egyetem, se főiskola, se OKJ. Ezek nélkül is el tudnál helyezkedni, de legalább egy érettségit a legtöbb munkahelyen mindentől függetlenül kérnek, és mivel matekból muszáj érettségizned, így kénytelen vagy megtanulni azt. Felmentést csak akkor kaphatsz, ha diszkalkuliás vagy, mely egy olyan tanulászavar, ahol a matematikához szükséges részképességek fejlődése tartósan és jelentősen elmarad a többi tantárgy megtanulását szolgáló részképességek fejlődésétől. Fontos, hogy nem minden gyenge matekos diszkalkuliás, tehát muszáj némi energiát belefektetned a rettegett tárgyba.

Tanulási tipp: Szeresd meg a matekot!

Ismerd meg az e- Palatábla Alapítvány matematikaérettségire felkészítő kurzusát. Az alapítvány segítségével mostantól online, elektronikusan, egy e-learning képzés segítségével készülhetsz fel az érettségire. Ints búcsút a könyveidnek és tanulj matekot tabletről, telefonról, laptopról vagy PC-ről. Az alapítvány módszereivel még te is megszeretheted a matekot, és a legjobb, hogy teljesen ingyenes! Ha meg szeretnél ismerkedni vele, katt IDE!

 +1 Matek nélkül nem lenne se telefonod, se tableted, se számítógéped, se laptopod!

Az összes elektronikai kütyüd felépítése matematikán alapszik. Ha nem lennének emberek, akik jól értenek többek között a matematikához, kedvenc háztartási szerkentyűink sem lennének. De nem lenne autónk sem és tömegközlekedési eszköz sem, amivel közlekedjünk, sőt bankkártyánk mögött is prímszámok állnak. Most lehet, azt gondolod magadban, hogy akkor miért nem csak a matekzsenik tanulják a matekot, ám én visszakérdeznék, hogy honnan tudja valaki, hogy ért a matekhoz, ha nem kell azt egyáltalán tanulnia? Az érettségiig kell matekot tanulnod, ott sem kötelező az emelet szintet választanod. Utána választhatsz olyan szakot a továbbtanuláshoz, ahol nincs matek. (Zárójelben megsúgom, hogy nekünk még pszichológián alap- és mesterképzésen is volt matekunk és statisztikánk, szóval tényleg nem egyszerű elhagyni a tárgyat. 😀 )

A lényeg, hogy sehogyan nem tudod megúszni a matematikát. Akkor miért ne próbálnál megbarátkozni vele vagy megszeretni azt? Ki tudja, milyen hasznod válik még belőle az életed során?