Ezt nézed:  / Hírek / Környezetvédelem / PR / Ne dobd a szemétbe!

Ne dobd a szemétbe!

Tudtad, hogy a használt elemekhez hasonlóan az elhasznált fényforrásokat, fénycsöveket is szelektíven kel gyűjteni?

Évente 4-5 alkalommal ég ki lakásunkban valamelyik izzó, fénycső, vagy energiatakarékos lámpa. Ezeket érdemes összegyűjteni, és ahol az új fényforrásokat megvásároljuk, találni fogunk ilyen gyűjtődobozokat:

És miért tegyük mindezt?

A fényforrások kis mennyiségben, de káros anyagokat tartalmaznak. Ezeket csak összegyűjtve lehet a hulladékból kinyerni és biztonságosan feldolgozni. Másrészt a lámpahulladékok az ipar számára értékes anyagokat – fémeket, üveget, műanyagot – is tartalmaz. A hulladék feldolgozása tehát hasznos is a gazdaság számára.

A világítástechnikai hulladékok szelektív gyűjtésével az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. foglalkozik. Számításaik szerint 2017-ben a szelektíven visszagyűjtött lámpák száma elérte a kétmillió darabot. Ahhoz azonban, hogy a keletkező lámpahulladék tervezett arányát (2017-ben 60 százalék) hasznosítani tudják, a lakosság aktív részvételére van szükség az év hátralévő részében is.

A környezettudatos gondolkodást a fiatalok tudják leggyorsabban elsajátítani. A család többi tagja tőletek fogja megtanulni, hogyan kell kezelni a lámpahulladékokat.

Tegyünk együtt környezetünkért! Gyűjtsd Te is szelektíven!