Ezt nézed:  / Divat/Életmód / 5 dolog, amit nem tudtál a szinkronúszókról!

5 dolog, amit nem tudtál a szinkronúszókról!

A szinkronúszás egy nagyon látványos sportág, ahol a versenyzők művészien végrehajtott csoportgyakorlatokat mutatnak be zene kíséretében, ezért vízi balettnek is nevezik. Mi az, amit eddig esetleg nem tudtál erről a sportról?

A szinkronúszás olimpiai sportág is. A  nyári olimpiai játékokon 1984 óta szerepel a programban. Kezdetben csak egyes és páros versenyszámok voltak, 1996 óta azonban csapat versenyszámot is rendeznek.

A szinkronúszás során a cél az, hogy a lányok hajlékony mozgása összhangban álljon a kísérő zenével és egymással. A versenyszámok egyéni, páros, csapat- és szabad kombinációs kűrgyakorlatokból állnak. A  gyakorlat során a zene minden ütemére számolnak, így hozzák “szinkronba” a mozgásukat.

Forrás: ctnews.com

Forrás: ctnews.com

 

Egy, kettő vagy nyolc lány zenére egyszerre mozog a vízben. Gyakorlatuk közben karral vagy lábbal dolgoznak, akrobatikus elemeket és különböző alakzatokat is bemutatnak a vízben.

A gyakorlat során viselt különleges “kűrruhákat”, látványos dresszeket mindig színes és fényes anyagból varratják, melyeket flitterekkel díszítenek. A versenyzők a ruhához illő sminket viselnek a vízben, mint például rúzst, szemceruzát, szemhéjfestéket, melyet szemhéjpúderrel tesznek még tartósabbá. Ennek a tartósságnak az igazi titka, hogy ha kijönnek a vízből, nem szabad elkenniük a festéket.

Forrás: journaldeleau.com

Forrás: journaldeleau.com

 

A víz alatt a lányok víz alatti hangszórók segítségével hallják a zenét, melyek gyakran ismert filmzenék vagy tánczenék. Ezek általában ütemesek és kifejező a dallamuk, ezért könnyebb azokra végezni a gyakorlatokat.

A szinkronúszók  úgynevezett “orrcsipeszt” használnak, hogy amikor fejjel lefelé dolgoznak, ne menjen az orrukba a víz. Épp ezért van az, hogy a versenyeken több pót-orrcsipeszt is rejtenek a fürdőruhájukba,  hogy ha azt elhagynák, leesne az orrukról  vagy épp a gyakorlat közben levernék egymás orráról, mindig legyen náluk másik, hogy azt pótolhassák.

5 dolog amit nem tudtál a szinkronúszókról!
Te kipróbálnád ezt a sportot?

Kiemelt kép  forrása: britishswimming.org,