Ezt nézed:  / Hírek / Suli / 5 dolog, amit nem tudtál az orrodról

5 dolog, amit nem tudtál az orrodról

Szaglószervünk az orr. Nélküle nem éreznénk illatokat, bár szagokat sem. Egy-egy illat nagyon is meghatározó lehet, nélküle üres lenne az életünk. Cikkünkben öt olyan érdekes tényt sorolunk fel az orrodról, melyről nem is gondoltad volna, hogy az igazak rá.

1. Irányítja a légzést.

A szádon keresztül is tudsz lélegezni, de az orron keresztül történő lélegzéssel sokkal nagyobb mennyiségű oxigént tudsz egyszerre magadba sajtolni, és sokkal fontosabb is az ily módon való légzés. A babák például csak az orrukon keresztül tudnak lélegezni, ez teszi lehetővé, hogy hosszú időn keresztül szoptassák őket az anyukájuk.

Gif: J-14.com

Gif: J-14.com

 

2. Az orrod egy levegőnedvesítő-berendezés.

Az orr valójában a tüdő “őrzője”. A tüdő nem szereti, ha száraz levegő kerül bele, és ennek az elkerülésében az orr segíti őt. Észre vetted már, hogy mennyire kiszárad a torkod, ha a szádon keresztül veszed a levegőt? Nos, ez azért van, mert ott nincsenek orrkagylók, amelyek benedvesítenék a beszívott levegőt.

Gif: Tumblr

Gif: Tumblr

 

3. Megtisztítja a beszívott levegőt.

Alapvetően rengeteg kosz, baktérium, vírus található a levegőben. Ezeket mind belélegezzük a levegővel, azonban az orrunk ezeket kiszűri, és csak a tiszta levegő fog eljutni a tüdőnkbe.

Gif: Giphy.com

Gif: Giphy.com

 

4. Szabályozza a levegő hőmérsékletét.

Az emberek a legtöbb esetben a testhőmérsékletüknél alacsonyabb-magasabb légtérben tartózkodnak, azt a levegő-hőmérsékletet azonban nem viselné könnyen a szervezet, az orr pedig lehűti vagy felmelegíti a beszívott levegőt.

Gif: J-14.com

Gif: J-14.com

 

5. Előrejelez is.

A szaglás nemcsak a gasztronómiai élvezeteket biztosítja, de ha például egy romlott étel kerül eléd, az orrod máris jelez, hogy ne edd meg, tehát a toxikus veszélyeket is képes felismerni az orrunk.

Gif: Comedycentral.co.uk

Gif: Comedycentral.co.uk

 

Orr
Te hamar megérzed, ha rossz szag van a lakásban?

Borítókép: Playbuzz.com