Ezt nézed:  / Pszicho, szex / 5 dolog, amit nem tudtál a haragról

5 dolog, amit nem tudtál a haragról

A harag egyike azon lángoló érzelmeknek, mely nap mint nap szembejön velünk. Lehet pusztítóan tomboló, csendesen fortyogó vagy fojtottan kavargó érzelem. Te mennyire ismered a haragodat? Íme 5 dolog, amit talán még Te sem tudtál róla!

1. A harag színe a Vörös

Az érzelmeket hajlamosak vagyunk színekkel párosítani, így például az irigység a sárgához köthető, a kék a bánat színe, stb. Ennek megfelelően a haraghoz is társítunk egy színt, ez pedig nem is olyan meglepő módon a vörös. Az erőteljes, lángoló vörös szín tökéletesen kifejezi mit érzünk ilyenkor: majd szétszakadunk, hevesen ver a szívünk, legszívesebben törnénk zúznánk, toporzékolnánk. Akárcsak a bika, ami előtt vörös posztót lebegtetnek. Nem csupán a haragot társítjuk a vörös színhez, de a vörös is hatással van érzelmeinkre. Egy 2013-as tanulmány állítása szerint a vörös háttér elé vetített emberi arcokon nagyobb eséllyel észlelünk haragot, mint más színű háttér esetében.

angry the office screaming dwight

2. Düh Istennel szemben

Gyakran megesik, hogy a hívő emberek (néha nem hívők is) Istent hibáztatják tehetetlenségükben vagy elkeseredettségükben azért, ha valamilyen veszteség, kudarc, csalódás éri őket az életeben. Egy kutatás arra kereste a választ, hogy kik azok, akikre ez leginkább jellemző és a tudósok arra jutottak, hogy ez gyakran akkor jelentkezik, amikor valaki nem kapja meg amit akar és hajlamos úgy érezni, hogy neki jár az a a bizonyos dolog, ez a frusztráció pedig haragot szül.

angry mad hate frustrated grumpy

3. A düh és a politika

Bizonyítást nyert az is, hogy a legtöbb embert érzékenyen érint a politika. Hajlamosak vagyunk ezen hamarabb dühbe gurulni, mint bármi máson. Ha a politika szóba kerül, sokan könnyebben kibillenek a béketűrésből és ez kihat az életük egyéb területeire is, az apróságokon is felhúzzák magukat.

angry shake fist fist shake shakes fist star trek

4. A düh elhomályosítja a látás

Szokták mondani, hogy valaki nem lát a méregtől, vagyis teljesen átadja magát az érzelmeinek, nem tud objektíven dönteni, amíg le nem nyugszik. Úgy tűnik ez a mondás szó szerint is megállja a helyét. Egy kísérlet bebizonyította, hogy düh hatása alatt álló emberek a dolgokat nem a valóságnak megfelelően érzékelik. Az alanyoknak különböző képeket mutattak, melyeken olyan tárgyakat láttak puskának, fegyvernek, amelyek valójában nem is fegyverek voltak.

wwe angry frustrated annoyed crowd

5. A düh kihozza belőlünk a legjobbat

Ennek az intenzív érzelemnek akad azért pozitív hatása is, ugyanis düh hatása alatt produktívabbak leszünk, kreatívabbá válunk. Ha valaki mérges ránk valamiért, az pozitív hatással is lehet ránk. A düh egyfajta motiváló tényező is lehet, így szituációtól függően ösztönözhet minket arra, hogy jobbak legyünk, hogy megmutassuk, mit tudunk.

angry upset fuck you screaming scream

További érdekességeket olvasnál? Kattints!

Düh
Hogyan kontrollálod, amikor dühös vagy?

Képek: giphy, huffingtonpost