5 dolog, amit nem tudtál a haragról

Rovat

Megosztás

A harag egyike azon lángoló érzelmeknek, mely nap mint nap szembejön velünk. Lehet pusztítóan tomboló, csendesen fortyogó vagy fojtottan kavargó érzelem. Te mennyire ismered a haragodat? Íme 5 dolog, amit talán még Te sem tudtál róla!

1. A harag színe a vörös

Az érzelmeket hajlamosak vagyunk színekkel párosítani, így például az irigység a sárgához köthető, a kék a bánat színe, stb. Ennek megfelelően a haraghoz is társítunk egy színt, ez pedig nem is olyan meglepő módon a vörös. Az erőteljes, lángoló vörös szín tökéletesen kifejezi mit érzünk ilyenkor: majd szétszakadunk, hevesen ver a szívünk, legszívesebben törnénk zúznánk, toporzékolnánk. Akárcsak a bika, ami előtt vörös posztót lebegtetnek. Nem csupán a haragot társítjuk a vörös színhez, de a vörös is hatással van érzelmeinkre. Egy 2013-as tanulmány állítása szerint a vörös háttér elé vetített emberi arcokon nagyobb eséllyel észlelünk haragot, mint más színű háttér esetében.

angry the office screaming dwight

2. Düh Istennel szemben

Gyakran megesik, hogy a hívő emberek (néha nem hívők is) Istent hibáztatják tehetetlenségükben vagy elkeseredettségükben azért, ha valamilyen veszteség, kudarc, csalódás éri őket az életeben. Egy kutatás arra kereste a választ, hogy kik azok, akikre ez leginkább jellemző és a tudósok arra jutottak, hogy ez gyakran akkor jelentkezik, amikor valaki nem kapja meg, amit akar és hajlamos úgy érezni, hogy neki jár az a a bizonyos dolog, ez a frusztráció pedig haragot szül.

angry mad hate frustrated grumpy

3. A düh és a politika

Bizonyítást nyert az is, hogy a legtöbb embert érzékenyen érint a politika. Hajlamosak vagyunk ezen hamarabb dühbe gurulni, mint bármi máson. Ha a politika szóba kerül, sokan könnyebben kibillenek a béketűrésből, és ez kihat az életük egyéb területeire is, az apróságokon is felhúzzák magukat.

angry shake fist fist shake shakes fist star trek

4. A düh elhomályosítja a látást

Szokták mondani, hogy valaki nem lát a méregtől, vagyis teljesen átadja magát az érzelmeinek, nem tud objektíven dönteni, amíg le nem nyugszik. Úgy tűnik ez a mondás szó szerint is megállja a helyét. Egy kísérlet bebizonyította, hogy düh hatása alatt álló emberek a dolgokat nem a valóságnak megfelelően érzékelik. Az alanyoknak különböző képeket mutattak, melyeken olyan tárgyakat láttak puskának, fegyvernek, amelyek valójában nem is fegyverek voltak.

wwe angry frustrated annoyed crowd

5. A düh kihozza belőlünk a legjobbat

Ennek az intenzív érzelemnek akad azért pozitív hatása is, ugyanis düh hatása alatt produktívabbak leszünk, kreatívabbá válunk. Ha valaki mérges ránk valamiért, az pozitív hatással is lehet ránk. A düh egyfajta motiváló tényező is lehet, így szituációtól függően ösztönözhet minket arra, hogy jobbak legyünk, hogy megmutassuk, mit tudunk.

angry upset fuck you screaming scream

További érdekességeket olvasnál? 5 dolog, amit nem tudtál a Rómeó és Júliáról!

Düh
Hogyan kontrollálod, amikor dühös vagy?

Képek: giphy, huffingtonpost

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta