5 dolog, amit nem tudtál a könnyűzenéről

Rovat

Megosztás

Mi a könnyűzene? Miért könnyűzene? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz cikkünkből, mely öt érdekességet árul el erről a művészeti ágról.

1. Azért könnyűzene, mert könnyű.

Vagyis minden olyan zenei stílus, amely nagy tömegeket vonz, nem csupán kis körben elterjedt a kedvelése, valamint minden, ami nem komolyzene, illetve népzene. Emelett könnyen is emészthetőek a zenei darabok.

2. Megjelentek a kották.

A könnyűzene kialakulását és elterjedését a kották kereskedelmi forgalomban való megjelenése hozta a XIII. század végén és a XIX. század elején.

Fotó: Awesomestories.com
Fotó: Awesomestories.com

 

3. Rengeteg műfaja van.

A legrégebbi az 1890-ben elterjedt ragtime, a XX. század első felében megjelenő blues, country, jazz, R&B, majd az ’50-es években népszerűvé váló pop/rock, a ’60-as évek reggae-je, a ’70-es években a rap és a hiphop tört utat magának, a 80-as évek újdonsága pedig az electro műfaja lett.

Fotó: Musicandlivesports.files.wordpress.com
Fotó: Musicandlivesports.files.wordpress.com

 

4. A magyar zene evolúciója

Ezt mutatta be néhány fiatal 2015-ben körülbelül 5-6 percbe sűrítve a YouTube-on. 36 dalt mixeltek össze benne, Omega, Illés, Kispál, Edda, Fluor és még a Tavaszi szél vizet áraszt is mint népdal.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=52&v=0GanO2YCGEs

 

5. A könnyűzenei ipar pénzei

Bizony, sok. A 24.hu munkatársa össze is gyűjtötte, hogy mennyi. Mármint egy cikkben, nem a pénzt.

“Van a szerzői és van az előadóművészeti jogdíj. Az előbbi a dalok szerzőit, illetve szövegíróit, az utóbbi a zeneszámok előadóit illeti meg. Nem kizárt, hogy egy-egy zenész mindkettőbe beletartozik – ez adja a szakma bevételének 28 százalékát. A legnagyobb bevételi forrása a zenésznek még mindig a koncertek után kapott fellépti díj, művésznyelven a gázsi, ez 68 százalék körüli részt tesz ki a “fizetésből”. A fennmaradó 7-8 százalék az egyéb bevételek, online eladások, “merchandise” cuccok, vagyis a zenekarhoz kapcsolódó portékák jelentik.”

– írja a honlap.

 

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.

NKA_logo_2012

cstp-logo-web-small

Borítókép: Wallpapercave.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta