5 dolog, amit tudnod kell a kajakozásról és a kenuzásról

Rovat

Megosztás

Te is állandóan a telefonodat nyomkodod és a négy fal között kuksolsz? Most megtanítunk a kajakkal és a kenuval kapcsolatos néhány dologra, és elmondjuk, miről maradsz le, ha nem mész el életedben legalább egyszer vízi táborba! A Középsuli szereplői már kipróbálták, és egyszerűen imádták!

1. Különbség a kajak és a kenu között

A kajaknak hagyományosan zárt fedélzete és egy vagy több beülője van. Minden beülő egy kéttollú lapáttal evez. A beüléseket esetenként permetvásznak borítják, hogy megóvják a kajakost a beázástól, versenyhelyzetben pedig az aerodinamikát javítják.

A kenu általában nyitott, mindkét végén csúcsosan végződő kisméretű hajó. Bizonyos példányoknál oldalsó vendéghajó segíti a stabilizálást. Menetiránnyal megegyező irányba ülő utasai evezővel hajtják. A kenuban ülő ember lapátja nem kétoldalú, egy oldalon használja azt. Több személy esetén a hajó mindkét oldalán eveznek, a hajó hátsó részében ülő kormányos külön kormányszerkezet nélkül, evezőjével irányít.

2. Egyénileg és csapatban is űzhető sport

Akár visszahúzódó vagy, akár az extraverzió megtestesítője, akár mindent egyedül szeretsz csinálni, akár csapatban, megtalálhatod e sport neked megfelelő formáját. Evezhetsz egyedül, a családoddal, de akár a barátaiddal is!

3. Közelebb kerülhetsz a természethez

Országunkban rengeteg gyönyörű táj van, számos folyóvíz, melyek csak arra várnak, hogy te is felfedezd őket! Evezés során közelebb érezheted magadat a természethez, megszeretheted azt, megismerheted a víz erejét. Ha mégis eszedbe jut, hogy elővedd a telefonod, garantáljuk, hogy a legtöbb lájkot elérő képeid egyike az lesz, amit kajakozás vagy kenuzás közben lőttél.

4. Erősebb és kitartóbb lehetsz

Egy vízitúrán gyakran kell megküzdened a természet adta nehézségekkel (tűző nap, eső, szél), előfordul, hogy egy hosszabb útvonalon, nagyobb erőt kell kifejtened, mint amennyit még kényelmesen bírnál, és ha számodra ez még új terep, meg kell tanulnod csapatban gondolkodni és alkalmazkodni a többiekhez. Az itt szerzett tulajdonságok viszont erősebbé is kitartóbbá tesznek téged.

5. A vízi tábor életed egyik legnagyobb élménye lehet

Mint említettük, egy vízi tábor főként a sportról szól, de fontos kiemelni, hogy megismerhetsz új embereket, elmélyítheted a kapcsolatod a meglévő barátaiddal, életre szóló élményeket szerezhetsz. Az evezés után számos sportolási lehetőség vár még rád a tábor területén: felfedezheted a környéket, átélheted, milyen egy tábortűz mellett töltött éjszaka. Ezeket a közös programokat soha nem fogod elfelejteni, és újra és újra vissza akarsz majd menni a táborba!

A Középsuli sorozat néhány szereplője a festői szépségű Dunaszigetre látogatott el, hogy megtapasztalja, milyen is egy vízi tábor.

A Duna, a Szigetközben és a szomszédos Csallóközben kanyarogva több mint 800 km-es vízi úthálózatot hozott létre az elmúlt évezredek folyamán. Ezen változatos folyó és ágrendszerben szervez a Pisztráng Kör Waldorf Természetvédő és Természetjáró Egyesület kenutúrákat kezdő és haladó evezősöknek egyaránt. A túrák időtartama a néhány órától az egy hétig terjed.

A kenutúrákhoz a felszerelésen (kenukat, evezőket, vízhatlan hordókat, valamint minden résztvevőnek mentőmellényeket) kívül szakvezetést is biztosítanak. Túravezetőik a tájat jól ismerő őslakosok, akik mindig tudják, hol érdemes evezni, ha különlegességeket szeretnénk látni, de ismerik az összes elétek röppenő madarat vagy partoldali fákat, sőt az egyes Duna-ágak és szigetek történeteit, legendáit is. Sőt, kiismerve a csapat képességeit, igényeit mindig úgy alakítják az útvonalat, hogy az a lehető legjobb legyen!

Ha szeretnéd kipróbálni, milyen a tábor, milyen a hangulat, ITT jelentkezhetsz!

+1. Akár bajnok is lehetsz

Nem csak túrakenu és túrakajak létezik, bizony mindkét evezési formának van olimpiai ága is. Ahhoz, hogy valakiből bajnok váljon, természetesen sok kitartásra, alázatra és gyakorlásra van szükség.

Hagyományok, évtizedes értékek, generációkon átívelő sikersorozatok, látványos, sportszerű küzdelmek, valódi sportemberek, minőségi rendezvények, ötletes, kreatív kampányok és innovatív szemlélet – ez jellemzi a magyar kajak-kenu sportot, amely az elmúlt több mint harminc évben Magyarország legeredményesebb olimpiai sportága lett- olvasható a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Facebook oldalán. 

Gönczöl Laura, aki a Középsuli sorozatban Dominik barátnőjét alakította, még csak 15 éves, de már most számos rangos díjat zsebelt be versenykenuban.

Laura öt éve még kajakozni tanult, aztán édesapja ‒ aki egyben az edzője is ‒ rábeszélésére tért át a kenura. Elmondása szerint egyből tudatosult benne, hogy ezt szeretné csinálni, és az óta az érzései még erősebbek lettek a kenuzás iránt. Április 15-én ért véget a kajak-kenuzók ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenye Barcelonában, a magyar válogatott pedig – melynek Laura is tagja – mind a négy szakágban szerzett kvótát a Buenos Aires-i ötkarikás játékokra. Leány kajakban tehát Rendessy Eszter, kenuban Gönczöl Laura, fiú kajakban Kiss Ádám, kenuban Pálla Balázs képviseli majd Magyarországot- írja az utanpotlassport.hu.

Minden idők legeredményesebb magyar kajakosa, Kozák Danuta öt olimpiai aranyéremmel büszkélkedhet, de szép számmal vannak triplázói is a sportágnak: Storcz Botond és Kammerer Zoltán, Szabó Gabriella, Kovács Katalin és Douchev-Jvanics Natasa valódi értéket jelent a magyar sport számára.

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,188RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta