Ezt nézed:  / Hírek / Suli / 5 észbontó tévhit, aminek bedőlünk

5 észbontó tévhit, aminek bedőlünk

Jó esetben a tudomány válik közbeszéddé, normál esetben viszont a közbeszéd tudománnyá. Íme, öt ténykedés, aminek bedőltünk.

1. A cukortól lesz hiperaktív a gyerek.

A cáfolat engem is váratlanul ért, de így van: soha egyetlen bizonyítékát nem találták (még az angol tudósok se) annak a legendának, hogy a cukor volna a felelős a gyermekkori hiperaktivitásért. Sőt, ez az 5000 éves polinéz cucc inkább kikapcsol: az agyban a szerotonin termelődését serkenti, amely köztudottan nyugtató hatású.

Rendezzünk egy zsúrt a legapróbb családtagnak, és bizonyosodjunk meg az eredményről mi magunk: a csokitorta után nyugodtan mosogathatunk a gyerekhad után.

lifeline.de

 

2. Agyunknak csupán a 10 százalékát használjuk

Egy újabb általános tévhit, hogy az agyunk maradék 90%-át bármikor aktiválhatnánk… ha ismernénk rá a Módszert. Igen, erre a féltényre valódi iparág épült: egyszeri szerzők egész garmadája próbálja meg(v)etetni velünk a szuperagy-esszenciát.

De ez nem így van. Gondoljunk a légzésre, emésztésre vagy akár az álomképzésre! Agyunk valójában a leginkább elfoglalt szerv hiszen övé a legfontosabb feladat: élni és élve maradni.

buzzfeed.com per erinlarosa

 

3. 7 év  a vastagbélben, avagy ez történik, ha lenyeled:

A rágót képtelenek vagyunk megemészteni, ezért 7 évig is eltarthat, mire távozik a testünkből, akárcsak ez a mítosz, ha beveszed.

Valójában nem ragad benn. Egyszerűen csak… nem.

buzzfeed.com per erinlarosa2

 

4. Halál után a hajunk és a körmünk tovább nő.

Ha attól tartasz, hogy még odalenn is ilyen hülyeségeken kell aggódnod, mint a haj-, vagy körömhosszod… ne tedd, ugyanis nem azok nőnek tovább, hanem a bőrünk esik össze.

filmbook

 

5. Öt érzékünk van.

Minimum. Az emberi érzékelés rendkívül komplex folyamat. Számtalan receptor dolgozik azon, hogy érzékelhetővé tegyék a minket körülölelő világot, így térképezve fel azt a mindennapi élet számára. Ezeknek az impulzusoknak az összessége egy-egy érzékünk.

De ha már az ötös csoportosításnál maradunk, ne felejtsük el, hogy a meleg-hideg érzékelés is ekképp működik. És még sok más.

knowyourmeme.com

 

(Fotó: buzzfeed.com/erinlarosa, filmbook.hu, lifeline.de, webtrax.hu, knowyourmeme.com)

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share