5 film, ami a tinik lelki fájdalmát dolgozza fel

Rovat

Megosztás

A tinédzserkor sosem könnyű, ezt senki sem vitatja. Hogy a megértés útjára terelje a filmtársadalom is mind a fiatalokat, mind a felnőtteket a témában, számos film készült a fiatalok lelki vívódásairól, amelyek közül most öt olyanra hívjuk fel a figyelmet, amelyeket érdemes megnézni és elgondolkozni a témán és a történeteken.

Egy különc srác feljegyzései (The Perks of Being a Wallflower)

S a film különlegessége, hogy eredetileg könyvformában jelent meg a történet, mely Stephen Chbosky tollából származik. Az 1999-ben megjelent könyvből 2012-ben készült filmfeldolgozás Emma Watson és Logan Lerman főszereplésével.

A történet, mely a ’90-es évek elején játszódik, a 15 éves mentális betegséggel küzdő Charlie (Logan Lerman) életét, első szerelembeesését mutatja be. Charlie legjobb barátja korábban öngyilkos lett, két nála idősebb iskolatársa, Sam (Emma Watson) és Patrick (Ezra Miller) felkarolja a fiút, és bennük Charlie úgy tűnik, hogy barátra lelhet. De a bonyodalmak ebben a baráti társaságban sem maradhatnak el, s a film azt is bemutatja, hogy Charlie hogyan reagál egy-egy érzelemre és konfliktushelyzetre.

Mielőtt elmegyek (Before I Fall)

A Zoey Dutch főszereplésével készült film története szerint Samanthának mindene megvolt: népszerűség, szerető barát, szinte tökéletes élet. De minden megváltozik, amikor meghal egy autóbalesetben. Vagy legalábbis azt hitte, hogy meghalt. Amikor a lány arra ébred, hogy a szobájában van, úgy ráadásul, hogy fogalma sincs, hogyan került oda, azt gondolja, hogy csak álmodott. De aztán azt a megmagyarázhatatlan eseményt veszi észre, hogy újra és újra éli a baleset előtti napot. Amint azt próbálja kideríteni, hogy mi is történt vele, rájön, mennyire befolyásolható a jövőnk egy-egy apró dolog megváltoztatásával, ha csak egy apróságot másként csináltunk volna, talán sokkal jobban is végződhettek volna a dolgok és vice versa.

Beszélj! (Speak!)

A Beszélj! című film Kristen Stewart főszereplésében egy szexuális zaklatást, nemi erőszakot átélt lány történetét ismerhetjük meg, aki a lelki trauma következtében elveszíti a beszélőképességét, és a barátai is sorra tűnnek el mellőle, és a saját édesanyja is magára hagyja a lányát problémájával, a sajátjába menekülve. A lány később komoly segítséget kap egy művészettörténet tanártól, akivel végül sikerül feleleveníteni és túljutni a múlton. De az út hosszú és rögös.

Meghasadt lélek (Boy Interrupted)

Egy dokumentum film, amelyet a 15 évesen öngyilkosságot elkövetett Evan Perry szülei készítettek el. Fiuk bipoláris zavarban szenvedett, emellett depressziós is volt. A film azt szeretné bemutatni, hogy e két betegség mennyiben tudja befolyásolni nemcsak a gyermek, de az egész család életét.

Elektronikus zaklatás (Cyberbullying)

A 2011-es filmben a Hannah Montana Disney-sorozatban Lily Truscottot alakító Emily Osment formálja meg a lányt, Taylor Hill-t, aki a tizenhetedik születésnapjára egy laptopot kap ajándékba, és úgy dönt, hogy regisztrálja magát egy közösségi oldalon. Aztán elszabadul az internet pokla.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta