Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / 5 film a manipulációról

5 film a manipulációról

A manipuláció azért érdekes téma, mert jelentése igen árnyalt. Vannak emberek, akik úgy képesek félrevezetni másokat akaratuk szerint, hogy az áldozat még azt is hiszi, ő akart így mindent. Vannak, akik pedig a nyilvánvaló manipuláció ellenére is hagyják magukat alárendelni másoknak.

A manipuláció a mindennapi életünkben rendszeresen jelen van, és persze vannak, akik mesterien értenek hozzá. A következmények aztán hihetetlen galibákat tudnak okozni. Legyen szó akár az osztálytársadról, akár a multicégekről, minden nap ki vagy téve a manipulációnak. Elég, ha egy kis tévét nézel, és máris azt érzed, hogy szükséged van olyan holmikra, amikre valójában nem. Elég, ha ha azt érzed, meg kell tenned valamit másokért, pedig nem. A befolyásolás és a befolyáshatóság az emberi természet része. A manipulációról mindazonáltal rengeteg remek film készült, ezekből ajánlunk ötöt.

1. Kegyetlen játékok

44082_9

A milliomosok gondtalan életét élő Sebastian és mostohatestvére, a szép Kathryn gonosz versengésbe kezd: az győz, aki a legtöbb szívet tudja meghódítani és porba tiporni. Könnyű helyzetben vannak, hiszen New York naiv fiataljai mind a lábuk előtt hevernek. Az igazi kihívás azonban hátravan, míg fel nem tűnik a színen Annette, aki elhatározta, hogy megőrzi szüzességét, míg férjhez nem megy. Kathryn fogadást ajánl: ha Sebastiannek sikerül elcsábítania a jégkirálynőt, eltölt vele egy éjszakát. Ellenkező esetben viszont a fiú vadonatúj Jaguárja a tét. Kezdődik az utolsó játszma.

A filmben minden egyes kapcsolat a manipuláció hétköznapi természetéről szól, arról, hogy bizonyos módszerekkel bárki megvezethető. Mindezeket a módszereket leplezetlenül tárja elénk a film. Mondhatni sorozat, ugyanis második és harmadik része is készült.

2. Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt

how-to-lose-a-guy-in-10-days-50a58c3d3051f

Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője, aki hétről hétre remek tanácsokkal látja el női olvasóit a közkedvelt “Hogyan”-rovat hasábjain. Legújabb témájához egyik kolléganője sanyarú sorsából merít ihletet és már meg is van a következő havi cím: Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? Ehhez azonban villámgyorsan fel kell szednie egy pasit, akit aztán 10 nap alatt furfangosabbnál furfangosabb módszerekkel kergethet a szakításba és az őrületbe.

Benjamin Barry, a menő reklámügynök egy sokat ígérő megbízást akar megkaparintani – minden áron. Vakmerősége odáig fajul, hogy a siker érdekében fogadást köt: 10 nap alatt magába bolondít egy nőt, akit kijelölnek neki. És mit ad isten, az áldozat éppen Andie lesz.

A filmben szépen láthatjuk az összes hazugság, félrevezetés eszközét, és annak kegyetlen következményét. Bár ez egy vígjáték, és közben nagyon jól fogunk szórakozni, a helyzet nagyon is valóságos, ugyanis ezek a kis játékok szinte minden kapcsolat velejárói. Ráadásul, amikor minden kiderül, jobban fáj bárminél.

3. A közösségi háló/The Social Network/

2010_the_social_network_004

Mark Zuckerberg jobban ért a számítógépekhez, mint a csajozáshoz. A Harvard egyetem diákja ideje nagy részét a gépe előtt tölti. 2003-ban új ötlettel áll elő: egy olyan oldalt indít a világhálón, ahol a haverok közösségi életet élhetnek. A kollégiumi szobából indult Facebook valóságos kommunikációs forradalmat hozott, és alapjaiban változtatta meg a világot, az emberi kapcsolatokat – és megváltoztatta az alkotóját is. Hat esztendővel és ötszázmillió ismerőssel később Zuckerberg a világ legfiatalabb milliárdosa. Egykor békés, nyugodt életről álmodott, a siker azonban felkavarta mind a szakmai, mind a magánéletét.

Ha az emberi manipuláció mesteréről beszélünk a Facebook a király. Rövid időn belül milliókat szippantott be az közösségi oldal, ami örökre megváltoztatta az emberek társadalmi életét. A Facebook manipulációs hatásáról talán a South Park Frászbook című része árulkodik igazán, ahol felnagyítva láthatjuk a következményeket.

4. A tégla

dgvbdsfgdfgd

Az ír maffia legtehetségesebb fiatal tagja felvételizik a Massachusettsi Rendőrakadémiára. Azt a feladatot kapta, hogy legyen tökéletes rendőr, szerezzen magának egyre magasabb rangot a testületben, és jelentsen mindent igazi megbízóinak. Ám egy másik fiatal rendőrtiszt hasonló feladatot kap: neki Boston nagyhatalmú bűnszövetkezetébe kell jelentkeznie, hogy ott lehetőleg a keresztapa közelébe kerüljön. A két beépített ember jól végzi a munkáját. Mindketten sejteni kezdik, hogy az ellenfélnek is van egy kéme a közelükben: amelyikük hamarabb leleplezi a másik kémet, az talán életben maradhat végül.

A Tégla című film nem véletlenül kapott egy rakás díjat és jelölést, köztük 4 Oscart és 6 BAFTA-díjat.

5. Az ördög ügyvédje

eergergf

Kevin Lomax, a sikeres védőügyvéd egyetlen pert sem veszített még életében, mert szinte hipnotikus erővel bírja rá az esküdteket, hogy mentsék fel ügyfeleit. De nemcsak a tárgyalóteremben, hanem a magánéletében is szerencsés, elbűvölő feleségével, Mary Annel az oldalán. De semmi sem tarthat örökké. Egy napon betoppan hozzá egy tekintélyes New York-i jogi cég megbízottja és közli vele, hogy felettesei felfigyeltek hihetetlen teljesítményére és szeretnék a cég munkatársai között látni. Feleségével New Yorkba utazik, ahol hamarosan megismerkedik a cég titokzatos vezetőjével, John Miltonnal is. A nagyravágyó Kevin nem bír ellenállni a kísértésnek és elfogadja Milton ragyogó ajánlatát. Új főnöke életmódja, hatalma és a körülötte lebegő érzéki női figurák kibillentik egyensúlyából. Azonban amikor sztárügyvédként belekóstol a hatalomba, valami megváltozik benne. A győzelem megszállottjává válik és többé semmi más nem érdekli. Nem figyel felesége baljóslatú látomásaira, aki egyre furcsább dolgokat tapasztal és megérzi, hogy súlyos árat kell fizetniük a csillogó előnyökért. Kevin egyre nehezebb tárgyalótermi megmérettetéseken esik át. Mindene a diadal, de elkezd félni. A földi pokol kapujában Milton vár rá.

Ki lehetne jobb manipulátor mint maga az ördög, aki folyamatosan megpróbálja befolyásolni az embereket. A film egy hihetetlen csavarral lep meg minket a végén, érdemes megnézni.

5 film a manipulációról
Te szereted az ilyen filmeket?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share