5 meglepő ok, amiért a hála egészségesebbé tesz!

Rovat

Megosztás

Amikor az életünk során nehézségekkel találkozunk, fontos, hogy hálásak is tudjunk lenni, azért, amink van. A hála pedig a kutatások szerint egészségessé is tesz bennünket, mutatjuk, hogy miért.

A hála lényegében egy érzés, amely révén köszönetet mondunk egy adott dologért, sikerért, lehetőségért, amit az élettől kaptunk. A hála révén egy teljesen más szemüvegen át láthatjuk a világot: a nehézségek ellenére békésnek, a kihívások ellenére egy lehetőségekkel teli helynek. Mindez pedig az egészségünkre is jótékony hatással van az alábbiak szerint.

1. Csökkenti a szorongás és a stressz negatív tüneteit

Egy kutatásban, ahol 200 krónikus fájdalommal élő embert vizsgáltak, azt találták, hogy akik hálásak voltak a jó dolgokért az életükben, azok kevesebb szorongásról, depresszív érzésről, fáradtságról és álmatlanságról számoltak be.

2. Pozitív változásokat eredményez az agyban

Amikor hálát érzünk, és ezt kifejezzük, akkor az agyunkban lévő szürkeállomány mérete nő, ami pedig ahhoz járul hozzá, hogy hatékonyan tudjuk szabályozni az érzelmeinket. Emellett emeli a dopamin és szerotonin hormonok szintjét, amelyek a félelmet és a szorongást szabályozzák.

3. Elősegíti a másokhoz való kapcsolódást

Amikor mások felé hálát fejezünk ki, akkor nemcsak azt mutatjuk, hogy fontosak nekünk ezek az emberek, hanem erős kapcsolatokat is létrehozunk, ezáltal pedig mások által támogatva érezzük magunkat. A társas támogatásnak pedig tudjuk, hogy az életünk minden területén hasznát vehetjük.

4. A fájdalom csökkenéséhez is hozzájárulhat

Egy 2003-as kutatás azt találta, hogy akik naplót vezettek minden nap a háláikról, azok kevesebb fájdalomélményről számoltak be. Ezek a személyek inkább részt vettek fizikai aktivitásokban, ami pedig így az egészségüket fejlesztette.

5. Szabályozza a stresszt!

A hála képes a kortizol nevű stresszhormon szintünket szabályozni. Ez nagyon fontos, ugyanis a megfelelő kortizolszinttel stresszhatás ellenére is kiegyensúlyozottak maradhatunk, ami a szívünk egészségére is pozitív hatással van.

A fentiekből látható, hogy mennyi pozitív hatással bír, ha hálásak vagyunk a mindennapokban.

Ehhez az érzéshez pedig nem kell sok, hálásak lehetünk az egészségünkért, az ételért, amit megeszünk, vagy a napsütésért, ami jobb kedvre derít minket.

 

Érdemes nyitott szemmel járnunk a világban, hogy minél több mindent fedezzünk fel, amikért hálásak lehetünk.

Forrás: psychologytoday.com
giphy.com

5 meglepő ok, amiért a hála egészségesebbé tesz!
Te hálásnak érzed magad a mindennapokban?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta