5 jel, amiből tudhatod, hogy ÖNZŐ vagy

Rovat

Megosztás

Az önzőség az talán a legalapvetőbb emberi tulajdonság, amit mélyen magunkban hordozunk, s talán ez a tulajdonságunk tör elő a legtöbbször, ráadásul úgy, hogy észre sem vesszük, hogy úrrá lett rajtunk az önzés. 

Ebben a cikkben bemutatunk öt jelet, amit ha bármikor észreveszel magadon, akkor biztos lehetsz benne, hogy éppen önző vagy.

1. Nem veszed észre, hogy egy-egy kapcsolatod egyensúlyhiányban szenved.

Általában minden egészséges emberi kapcsolatnál fontos az egyensúly. Ha valaki folyamatosan csak kap és elvesz, de sosem ad, akkor az bizony önzés és a kapcsolat egyensúlyhiányát okozhatja.

2. Az élő fába is belekötsz.

Tipikusan azokat a helyzeteket gondold végig, amikor semmi sem jó neked, amit a másik mond vagy csinál. Az viszont biztos, hogy a másik ezt úgy érezheti, hogy számodra nem fontosan az ő személyes szükségletei, ez pedig bizony önzés.

3. Sosem adsz negatív visszajelzést. 

Ha valaki kikéri a véleményedet valamivel kapcsolatban, te mindig csak pozitívat mondasz és csak helyeselsz arra, amit a másik mond, akkor is, ha egyébként teljesen másként gondolkodsz a témában. Ez azt jelenti, hogy annyira önző vagy, hogy el sem mondod neki a kritikádat, amiből a másik tanulhatna, okulhatna, tapasztalhatna és jobban dönthetne a saját életében kialakult helyzetről. Ezt vonod meg tőle az önzőségeddel!

4. Utálsz csapatban dolgozni. 

Ha esetleg csapatmunkára kerül a sor bárhol, legyen az akár a suliban, de te inkább lennél egyedül, minthogy másokkal közösködj, akkor valószínűleg az önzés érzete fogan meg benned.

5. Manipulálsz másokat.

Annyira félsz, hogy elveszíted a kapcsolataidban a megszerzett pozíciódat, legyen az munkahelyi vagy személyes kapcsolat, hogy inkább számára hátrányosan befolyásolod, manipulálod a másikat. Ez sem egy odaadó dolog, hanem sokkal inkább egocentrikus viselkedésre utal.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

76,884RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta