5 magyar találmány, amit Te is használsz!

Rovat

Megosztás

Mi kell ahhoz, hogy egy találmány megszülessen? Először egy jó ötlet! Másodszor, ki kell találni, hogyan valósítod meg! Amikor egy termékre vagy valamilyen eljárásra vonatkozó új műszaki megoldást találsz ki, akkor azt találmánynak nevezzük!

A magyar találmányok között, a mindennapjaidat meghatározó, általad is használt tárgyak, dolgok szerepelnek, amikről eddig nem is gondoltad volna, hogy magyar találmányok!

GOLYÓSTOLL

A golyóstoll feltalálása Bíró László József nevéhez fűződik, aki több éves kísérletezést követően, 1943-ban szabadalmaztatta találmányát. A speciális festékkel töltött golyóstollnak voltak előzményei. Az első általa összeszerelt nagyméretű tollal nem lehetett tökéletesen írni, mert a rosszul beágyazott golyók akadoztak. Sikertelen modellek során keresztül tökéletesítette a golyóstoll alkatrészeit, míg a mai is használatos eszköz megszületett!

SZÁMÍTÓGÉP

Neumann János tehetsége már középiskolás korában megmutatkozott a matematika terén, érdeklődése pedig e mellett a technika felé fordult. Fiatal korától elkezdve gondolkozott kettes számrendszeren alapuló számítógép létrehozásán. Hallottál már a Neumann-elvekről? Ezek képezik az első elektronikus, tárolt programú számítógép alapját, mely 1945-ben készült el.A számítógép működéséhez, a megalkotója az emberi agy működését vette alapul.

HOLOGRAM

A hologram eljárásának ötlete és kidolgozása Gábor Dénes nevéhez fűződik. A holográfiának köszönhetően háromdimenziós képet lehet létrehozni. Vagyis egy olyan képrögzítő eljárásról van szó, ami lehetővé teszi, hogy a látott kép térbeli mélysége érzékelhető legyen. A felfedező találmányáért 1971-ben fizikai Nobel-díjat kapott.

SZÓDAVÍZ

A szódavíz előállítása Jedlik Ányos természettudós nevéhez fűződik. Életét a vallás iránti elkötelezettség és a tudomány szeretete határozta meg. 1826-ban alkotta meg szódavízgyártó gépét, melynek lényege, hogy a tiszta vizet mesterséges módon szén-dioxiddal dúsította, hogy csípős érzetet keltsen, amikor megisszák. Nem telt sok időbe, hogy eljárása népszerűvé vált,  a 19. században kisipari mesterség, a 20. században előbb fém, majd már műanyag palackban tárolható szódavizet árultak.

C-VITAMIN

Szent-Györgyi Albert biokémikus nevéhez fűződik a C-vitamin előállítása, mely létfontosságú az emberi szervezet számára. Elsőként állította el paprikából a C-vitamint, amihez érdekességként hzzátartozik, hogy állítólag nem szerette. Felfedezésének köszönhetően lehetővé vált a mai is népszerűségnek örvendő vitamin nagy mennyiségben való előállítása. 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal tüntették ki felfedezéséért.

Gondoltátok volna, hogy mind magyar találmány? Szavazzatok!

5 magyar találmány, amit Te is használsz!
Te gondoltad volna?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta