5 mondat, ami lelkileg tönkretesz!

Rovat

Megosztás

Nemcsak tettekkel, fizikailag, hanem szavakkal is nagyon meg lehet sérteni valakit. Az emlék lehet, egy egész életen át el fogja kísérteni, vagy nagyon nehezen, majd csak felnőttkorban tudja feldolgozni a traumát, ami gyermekként érte. Összeszedtük, mik is azok a szavak vagy mondatok, amik örök nyomot hagyhatnak a lelkünkben?

Buta vagy!

Ha már kisgyermekként mindig azt halljuk, hogy “buta vagy”, te ehhez nem értesz, úgysem tudod megcsinálni, akkor egy idő után már nem is fogunk merni belevágni egy-egy feladatba, mert tényleg úgy fogjuk érezni, hogy úgy sem sikerülhet majd. Ennek következményeként elveszted az önbizalmad, s ez csak hátráltatni fog az élet minden területén: a tanulásban, majd a munkában, akár a párkapcsolatban is. Nem lenne szabad senkinek ilyen leminősítő szavakat mondani, épp ellenkezőleg, a biztatás, a dicséret hozzájárulna ahhoz, hogy az önbizalmat erősítse.

Hogy nézel ki?

A testalkat is mérvadóan genetikailag öröklött. Ha túl magas valaki, vagy túl alacsony, ha kövérkés vagy már már kórosan sovány, ezzel kilép abból az átlagos kategóriából, amit az emberek többsége “normálisnak” tart. Sok sértést,vagy bántó szót kell  elviselni annak, akit kinézete miatt akár ki is rekesztenek az iskolában. A legtöbb esetben egyébként felnőtt korukra teljesen átalakul a testfelépítésük, csak később nyúlnak meg mint a többiek, vagy sportolni kezdenek és leadják a felesleges kilókat.  De a lényeg az, hogy érezze magát mindenki jól a bőrében úgy, ahogy van! S ne sértegessünk senkit, mert ez is örök nyomot hagyhat az illetőben.

kiabal

Csalódtam benned!

Még egy olyan mondat, ami teljesen le tudja az embert taglózni. Ha a suliban nem úgy sikerül teljesíteni, vagy otthon nem tudjuk megcsinálni a ránk bízott feladatot, az épp elég megterhelő önmagában is. Ilyen lélekromboló mondatokra azonban nincs szükség, ne okozzunk lelkifurdalást, vagy ne támogassuk azt, hogy a másik rossznak érezhesse magát. Ha valaki hibázik, akkor el kell inkább beszélgetni vele erről, és pozitívan kell erősíteni, elmondani, hogy továbbra is bízunk benne, hogy legközelebb sikerülni fog, ne legyen csalódott. Erre van szüksége, hogy fel tudjon állni az adott helyzetből, s tovább tudjon lépni.

Bezzeg a barátod!

Nagyon nem jó dolog, ha valaki állandóan azt hallja a szülőktől, hogy “bezzeg a barátod, vagy az osztálytársad”. Mindenki külön egyéniség, senkit nem kell másokhoz hasonlítani. Egy idő után már zavaró lesz, ha mindig csak arra hivatkoznak, hogy “bezzeg” ő mindent jobban  csinál, a kiváló tanuló, a mindig segítőkész stb. Volt példa rá hogy épp emiatt barátságok szakadtak meg vagy osztálytársak távolodtak el egymástól. Az egyik ember ebben jobb, a másik abban, mindenkink van olyan tulajdonsága, ami miatt kiemelkedik a többek közül. Ilyen lehet, ha jól rajzol, énekel vagy ha hangszereken játszik, esetleg valamelyik sportágban tehetséges. Tehát ezeket a tulajdonságokat kell inkább erősíteni, a másokhoz való hasonlítás helyett.

lelki_egeszseg-07_1-e1385116744968

Olyan vagy mint apád vagy anyád …

Főleg elvált szülők gyerekeként lehet ezt tapasztalni, vagy ahol a család szétbomlott. Már a válás is nagyon megviseli a gyerekeket, hisz valószínű mindkét szülőt szeretik, ragaszkodnak hozzájuk s szükségük lenne arra, hogy ott legyenek mellettük a felnőtté válásig. Ha egymást szidják, s azt kell folyamatosan hallgatniuk, hogy “olyan vagy mint apád/anyád…”, az nagy lelki terhet jelent a gyerekek számára. Azt érezhetik, hogy tényleg ők a rosszak, és miattuk mentek szét a szülők, ezzel lelkifurdalást okozva saját maguknak. Ezek a mondatok torzíthatjá az “énkép” kialakulását, és lehet, hogy előbb vagy utóbb ezek miatt tényleg úgy fognak majd viselkedni, akihez éppen hasonlítják őket.

5 mondat, ami lelkileg tönkretesz!
Szerinted melyik mondat tehet tönkre legkönnyebben?

Képek forrása: 24.hu, femina.hu, egeszseg.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta