Ezt nézed:  / Pszicho, szex / 5 pszichológiai tény, ami megváltoztatja a világnézeted!

5 pszichológiai tény, ami megváltoztatja a világnézeted!

Vannak érzéseid és gondolataid, amelyeket nem tudsz a helyükre tenni? Íme, 5 pszichológiai tény, ami irányt mutat neked és megváltoztatja, hogy látod a világot!

1. Tudattalan

Forrás:elizabeth-reninger.com

 

Amikor olyan élményeket élsz át, melyeket lelkileg nem tudsz hova tenni, egyszerűen képtelen vagy feldolgozni, akkor az ezekkel kapcsolatos gondolataid és emlékeid elfojtódnak. Az ösztönös késztetésekkel együtt a tudattalanba kerülnek, ami a tudat számára közvetlenül érinthetetlen. Ezek az elfojtott élmények, érzések és gondolatok olyanok, mint egy titokzatos, függöny mögött dolgozó karmester. Irányítják gondolataidat, viselkedésedet, és uralják álmaidat is. Ha a tudattalan és a tudat között differencia húzódik, akár ellentmondás, akkor súlyos lelki problémák alakulhatnak ki, melyek csak akkor enyhülnek, ha az elfojtott gondolatokat beengedjük a tudatba.

2. Csak a jó emberek lesznek depressziósak!

Forrás:divorcedgirlsmiling

 

Úgy nevelnek bennünket, hogy a világ igazságos és racionális alapokon nyugszik, és ha jól cselekszünk, jó dolgok fognak történni velünk. Ha valami nem jó történik velünk, akkor automatikusan elkezdjük hibáztatni magunkat, hogy azért történtek azok, mert – MI nem vagyunk jók! Vádolni kezdjük önmagunkat, bűntudat és szégyenérzet tölt el bennünket, és akár depresszióssá is válhatunk. Úgy tudjuk legyűrni az ilyen helyzeteket, ha elfogadjuk, hogy olykor történnek rossz dolgok… csak úgy!

3. Az eseményeket és érzelmeket együtt tároljuk emlékezetünkben

Forrás: usabilitygeek

 

Amikor jókedved van, pozitív dolgokat, amikor szomorú vagy, negatív dolgokat őrzöl meg emlékeidben. Sőt, előfordul, hogy konkrét eseményekre nem is emlékszel, csak az adott érzés tör elő. Az érzelmi állapottal megegyező információkat inkább eltároljuk. Ráadásul, ha szomorú vagy, negatív képek, ha boldog vagy, akkor pozitív emlékek merülnek fel könnyebben lelki szemeid előtt.

4. Természetétől függetlenül bárkit bármivé lehet formálni

Forrás:powerofpositivity

 

Pavlov rámutatott, hogy kondicionálással az állatoknál előidézhetünk viselkedésbeli reakciókat. Az alapvető érzelmek, (szeretet, düh, félelem) > inger – válasz kondicionálással összekapcsolhatóvá válnak tárgyakkal és eseményekkel. Az emberek is képesek tanult reflexszel, tanult érzelmi reakcióval reagálni egy adott szituációban. Így, természetétől függetlenül bárki bármivé formálható!

5. Mindenki találkozott már kisebbségi komplexussal!

Forrás: amazon

 

Eleinte minden gyermekben megvan a kisebbrendűség érzése, mert nála sokkal erősebb és okosabb emberek veszik körül. Ez teljesítésre ösztönzi őket. Ha sikereiknek köszönhetően kiegyensúlyozottakká válnak lélekben, kialakul az önbizalmuk. Ha nem érnek el sikereket, vagy a siker nem tudja feloldani ezt az érzést, kisebbségi komplexus alakul ki önbizalomhiányos személyiségükben.

5 pszichológiai tény, ami megváltoztatja, hogy látod a világot
Te mit gondolsz ezekről az elméletekről?

Borítókép:wigradio

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share