5 szabály a barátságról, ami fejlesztheti a párkapcsolatodat is!

Rovat

Megosztás

A barátságot a szerelemtől sokszor éles határ választja el egymástól, amire mindkét fél próbál figyelni. Azonban vannak olyan jellemzői egy baráti kapcsolatnak, amik a szerelmekre is jó hatással vannak.

Ha a barátságaidra gondolsz, lehet, hogy egy teljesen más oldalad jut eszedbe, mintha arra gondolsz, milyen is vagy egy párkapcsolatban. Barátságnál lehet, hogy inkább a lazaság jut eszedbe, míg a kapcsolatodnál inkább az intimitás, közelség. Sok tényezőben valóban eltér a két dolog egymástól, de vannak olyan részei, amik kifejezetten hasonlóak mindkettőnél.

Kíváncsiság és érdeklődés

A barátságok létrejöttének alapja, hogy a személyek érdeklődnek egymás iránt és szeretnének több időt egymás társaságában eltölteni. Ez a fajta kíváncsiság a párkapcsolatban is nagyon fontos, hiszen ezzel tudod kimutatni, hogy fontos neked a másik. Bátran tegyél fel kérdéseket a párodnak, amikkel közelebb tudtok kerülni egymáshoz.

Őszinteség és bizalom

A barátságok alapja sok esetben az őszinteség és a bizalom, az, hogy a két fél bátran megoszthatja egymással problémáit annak félelme nélkül, hogy elárulják. Ez az érzés a párkapcsolatokban is nagyon fontos. Ha azt érzed, hogy őszintén kifejezheted az érzelmeidet a párodnak, akkor jó úton haladtok egy valóban meghitt kapcsolat felé.

Bátran vállalhatod önmagad

A barátságok sokszor közös érdeklődésen alapulnak, így ott könnyebbnek érezheted azt, hogy vállald a gondolataidat, véleményedet. Ez azonban fontos szempont egy párkapcsolatnál is. Érdemes olyan közeget teremteni a pároddal, ahol kifejezhetitek magatokat, és van tere annak, hogy megosszátok a gondolataitokat adott témáról, még akkor is, ha esetleg különbözik a véleményetek.

Támogat a másik és te is őt

Baráti kapcsolatoknál a felek támogatják egymást, legyen szó egy konkrét feladatról vagy akár egy nehezebb élethelyzetről. Jó jel, ha ez a párkapcsolatodban is megjelenik. A kapcsolatod az által tud fejlődni, ha támogatjátok egymást a döntéseitekben, és azt érzed, hogy számíthatsz a másikra.

Van lehetőség hibázni

Mind a barátságoknál, mind a párkapcsolatoknál nehézséget okozhat, hogyha az egyik fél valami olyat tesz, amivel akár akaratlanul is, de megbántja a másikat. Mindkét esetben viszont akkor tud igazán mélyülni a kapcsolat, ha ezekről a hibákról nyíltan lehet beszélni, és van lehetőség arra, hogy helyrehozd, amit elrontottál.

Sok esetben bár éles határ van a baráti és a szerelmi kapcsolatok között, fontos lehet néha külön-külön is megnézned ezeket a kapcsolataidat. Ha találsz olyan jellemzőit a baráti kapcsolataidnak, amik úgy gondolod, hogy jó hatással lennének a párkapcsolatodra is, akkor érdemes tenned egy próbát.

Forrás: psychologytoday.com, giphy.com

Szerinted mi a legfontosabb egy párkapcsolatnál?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta