Ezt nézed:  / Hírek / Suli / 7 dolog, amit nem tudtál az ókori görög színházról

7 dolog, amit nem tudtál az ókori görög színházról

Nem mindenkit vonz a színház, vagy a drámaolvasás. Főleg akkor nem, ha csak a középiskolai tananyagon keresztül találkozik vele. Nehéz egy tinédzsernek, de még egy felnőttnek is megértenie és élveznie az Antigonét, vagy az Iliászt. Azonban a színház világa (főleg a kezdetleges) tartogat érdekes, néha mai szemmel viccesnek tűnő tényeket. Itt is van 7  infó, ami felkeltheti az érdeklődésedet.

1. A mechané (jelentése:Isten a gépből) egy emelőszerkezet volt, amely az istent játszó színészt a színpad felé lógatta azt, aki a levegőben szavalt.

Gif: Tumblr

2. A színészek egy kothornosz nevű, magasított talpú cipőt viseltek, hogy a távolabb ülő nézők is láthassák őket.

phenomenon.hu

Kép: Phenomenon.hu

3. A nézőtér úgy lett kialakítva, hogy a nézők háta, a mögöttük ülők lábához támaszkodott, ezzel “elősegítve” a nevetés terjedését. Ha valaki rázkódott a nevetéstől, azt a másik is megérezte és nevetésre sarkallta őt. Mint egy láncreakció.

Gif: Tumblr

4. A dramatikus cselekmények a kezdetekkor termékenységi szertartásokon jelentek meg! A szertartások és ünnepek során egy kőből készült hatalmas falloszt (péniszt) ábrázoló szobrot is körbevittek.

 

5. A drámaversenyeken Athén egész lakossága részt vett. Erre az időszakra mindenki beszüntette minden tevékenységét. Még “turisták” is érkeztek a városba, nem is kevesen!

 

6. Az előadásokra nem azért jártak az emberek, hogy új történeteket ismerjenek meg, hiszen a drámák közismert mondákra és történelmi eseményekre épültek. Így a néző figyelmét nem vitte el a történet követése, hanem nyugodtan figyelhetett a színészi játékra és a látványra.

 

7. Színházba járni állampolgári jog, sőt kötelesség volt!

Periklész ideje alatt még fizettek is a népnek azért, hogy megnézzék az előadásokat. Sajnos ezzel azt érték el, hogy kialakult egy szegény polgári réteg, akik ebből éltek.

Színház
Te jársz színházba?

 

Borítókép: Ancient.eu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share