7 dolog, amit nem tudtál a Himnuszról

Rovat

Megosztás

Cikkünkben hazánk nemzeti himnuszáról, a Himnuszról árulunk el olyan érdekes tényeket, amelyeket az irodalomórákon nem biztos, hogy hallhatsz, mert lehet, hogy nem fér bele az órába, viszont érdemes olvasni, hallani, tudni róluk.

1. Magyarországnak a 19. századig nem volt hivatalos himnusza!

A katolikus magyarság néphimnuszai két egyházi ének volt, míg a református magyarságnak is megvolt a sajátja. Ezek mellett a nemzeti összetartozást fejezte ki a többször betiltott Rákóczi-nóta is. Az 1797-ben megalkotott osztrák császárhimnusz, amely természetesen az egész császárságban, így Magyarországon is a hivatalos himnusszá vált.

2. Csak a vers születése után nyolcvan évvel merült fel először, hogy Kölcsey megzenésített költeménye Magyarország hivatalos nemzeti himnusza is lehetne.

 

3.  A Himnusz eredetileg egyébként nem is volt olyan szomorú darab, mint ahogy ma ismerjük.

Még 100 évvel ezelőtt is jóval gyorsabb, mondhatni mulatós ritmusú volt, a húszas években kezdett el lelassulni, a trianoni béke tragédiája után.

Gif: Tumblr

4. 1939-ben az akkori kultúrminiszter előírta, hogy a Himnuszt csak igazán komoly alkalmakkor adhatják elő, így például sportrendezvényeken nem volt szabad játszani!

 

5. Az 50-es évek első felében csupán hangszeresen, szöveg nélkül hangozhatott el.

 

6. Révai József és Rákosi Mátyás tervbe vette, hogy Illyés Gyulával új himnusz-szöveget írat, és azt Kodály Zoltánnal megzenésítteti,de szerencsére nem sikerült véghez vinniük a tervet.

Kodály egy születésnapi fogadáson, amikor Révai unszolta, hogy írjon új himnuszt, állítólag csak ennyit mondott: „Minek, jó a régi!”.

7. „Tudják-e, hogy Himnuszunk a világ egyetlen illegális nemzeti himnusza?”

„Mert sohasem iktatták, nincs dokumentum arról, hogy vált hivatalos himnusszá. (…) A nép tette azzá.”- Mondta Szokolay Sándor, zeneszerző, aki a Himnusz hanglemezen való kiadását szorgalmazta. Terve meg is valósult. De így is csak 1989. október 23-án került a politikai döntéshozók elé. A törvény kimondja: „a Magyar Köztársaság himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével.” Egy ekkor született kormányhatározat alapján a Himnusz szövegének születésnapja a Magyar Kultúra Napja is egyben!

 

Borítókép: Wikipédia

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,549RajongóLike
179,307KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta