7 dolog, amit nem tudtál Nemes Nagy Ágnesről

Rovat

Megosztás

Nemes Nagy Ágnest a közember leginkább gyermekverseiről ismeri (pl.: Bors néni, Gondolj rám virág). Nemzedékek nőttek fel versikéin, melyek közül Halász Judit meg is zenésített párat (Akácfa, Jön a kutya, Égi fagylalt, stb…). Azonban tudomány itt nem állt meg! Műveket fordított, esszéíró és tanár is volt, illetve egy, a Nyugat szellemiségét tovább vivő irodalmi folyóiratot alapított férjével, az Újholdat. Ebben a cikkben igyekeztünk még több érdekes infót összegyűjteni erről a remek költőnőről és munkásságáról.

1. Habár házasságkötésétől kezdődően a hivatalos iratokban dr. Lengyel Balázsné néven szerepelt, élete végéig Nemes Nagy Ágnes néven publikált.

Lengyel Balázs író, szerkesztő, kritikussal való válását követően  munkatársi, szellemi kapcsolatuk a későbbiekben is megmaradt.

2.  A diktatúra éveiben szinte csak műfordítóként és a gyermekirodalom művelőjeként publikálhatott.

Ennek köszönhető, hogy gyermekversei olyan híresek. De emiatt van az is, hogy szépirodalmi alkotásai oly kevéssé ismertek.

3. 1954-től négy éven át a budapesti Petőfi Sándor Gimnázium tanára volt.

Éppen, hogy csak kollégáiról, író és költő barátairól nem taníthatott, mivel akkoriban nem tanultak kortárs irodalmat a diákok.

4. Keveset publikált, mégis a korszak meghatározó alkotója lett, s egyúttal inspirálója a modern magyar líra további alakulásának.

litera.hu
litera.hu

5. Több ízben képviselte Magyarország irodalmát külföldi felolvasó esteken és nemzetközi írótalálkozókon.

(Belgium, Franciaország, Németország, Anglia, Írország, Izrael)

1979-ben pedig négy hónapot töltött Iowában (USA), az egyetem nemzetközi írótáborában.

6. Élete utolsó évében meghívták alapító tagnak a Magyar Tudományos Akadémián belül szerveződő Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának!

 

7. Az író díjat, kitüntetést “keveset” kapott.

Fiatalon, első kötetével elnyerte a Baumgarten-díjat (1948)

Első válogatott kötetéért kapta a József Attila-díjat (1969)

Életművének elismerésére a Kossuth-díjat (1983)

Halála után, 1997-ben Lengyel Balázzsal közösen megkapta Izrael Állam „Yad Vashem” kitüntetését, mert a Holocaust idején azon bátrak és igazak közé tartozott, akik biztonságuk kockáztatásával védték, bújtatták és mentették az üldözötteket.

Borítókép: Mediaklikk.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,232RajongóLike
178,206KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta