Ezt nézed:  / Hírek / Suli / 7 dolog, amit nem tudtál Petőfi Sándorról

7 dolog, amit nem tudtál Petőfi Sándorról

Petőfi Sándort már az előtt ismeri mindenki, hogy a tananyag részeként találkozna vele. Az iskolában is részletesen tanítják, a diákok nagy bánatára. Ám nem minden hangzik el az órákon! Ezeket a kevésbé ismert, de annál érdekesebb infókat gyűjtöttük most össze nektek.

1. Annyira fűtötte a hazaszeretet, hogy már kamaszként katonának állt.

Ám hiábavaló volt minden igyekezete, ugyanis fizikailag és egészségügyileg is alkalmatlan volt a katonaságra. Rövid idő után menesztették.

2. Több különböző nő kezét is megkérte!

Nagyon heves volt a szerelemben. Szendrey Júliával való házassága előtt, több múzsáját is feleségül kérte. Természetesen sikertelenül.

3. Igazi piperkőc volt!

Mindig a legfrissebb divat szerint öltözködött. Nem engedte, hogy képeket készítsenek róla, mert félt, hogy nem nézne ki rajta jól.

petőfi póz

4. Kínában az egyik legismertebb külföldi költő. Szobrot emeltek neki Pekingben és Sanghajban is! Mellesleg több országban is tananyag a költészete.

5. Felesége, Júlia is költő volt.

Írt és külföldi műveket is fordított. Andersen néhány meséje nyomtatásban először magyarul az ő fordításában jelent meg.

6. Szendrey Júlia jó neveltetése ellenére szivarozott, nadrágot hordott és rövidre vágatta a haját, ami abban a korban egy nőtől teljesen idegen volt.

7. Nem csak Petőfi, de maga módján Szendrey is forradalmár volt!

Szendrey Júlia 1848 végén nőkhöz intézett felhívása arról szól, hogy a férfiakat el kell engedni, sőt, el kell küldeni katonának, mert az ország megvédése a legfontosabb. Valami ilyesmivel fejezi be : „Ha vonakodnának férjeink, barátaink és hitveseink elmenni a hont megvédeni, akkor kötelesek vagyunk akár a szeretet megvonásának eszközével  is élni velük szemben”. Szendrey tehát arra buzdította a nőket, hogy szex megvonással kényszerítsék férjeiket a harcra.

 

kép: mediaklikk.hu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share