9 módja annak, hogy beszélgetést kezdeményezz

Rovat

Megosztás

„Odamegyek hozzá és azt mondom, hogy…” Számos módon kezdhetünk el egy beszélgetést, persze nem mindegyikből jövünk ki jól, mert a kommunikáció kudarcba fulladhat. Bernard Marr nemrég a LinkedIn oldalon tett közzé egy bejegyzést, amiben 9 módot kínál arra, hogyan kezdeményezzünk beszélgetést gyakorlatilag bárkivel.

Tudtad, hogy a nyilvános beszéd az, amitől az emberek a leginkább félnek? Miközben az is elég para, hogy az ember színpadra lép és előadást tart, sokaknak egy egyszerű beszélgetés is hasonlóan félelmetes lehet. Lehet a partner a főnök, egy új kolléga, egy csaj a kávézóban, vagy egy idegen az utcán. Bárkivel is akarsz beszélgetni, megvan a módja, hogy hogyan kezdj bele. A legjobb hír pedig az, hogy gyakorlással mindig egyre könnyebb lesz.

Ha nincs ötleted, hogyan indíts el egy társalgást, tartsd be az alábbi dolgokat!

-írja Bernard Marr.

1. Hagyjuk az mellébeszélést!

A „milyen az idő”, és a „na, mi van a Fradival” rossz indítások. Kerüljük az unalmas, fárasztó témákat. Minden helyzet egyedi, és képesnek kell lennünk arra, hogy megtaláljuk az egyedülálló beszélgetésindító témát.

„Szép napot, elnézést. Megmondaná milyen idő volt a legutóbbi meccsen, ahol 4-1 lett az eredmény?” – Ettől ne várjunk sokat.

whats-up-doc

2. Kérdezzük meg a partner véleményét!

Véleménye mindenkinek van. Nézzük meg azokat például, akik soha meg sem szólalnak, bezzeg a facebookon oldalakat írnak egy-egy poszt alá, főleg ha valakivel/valamivel nem értenek egyet. Ha arról beszélünk, ki mit szeret/nem szeret, az előbbre viheti a beszélgetést. Persze önmagában ez még kevés, hiszen hamar kimerülhet a téma. „Szereted ezt az együttest? Nézel horrorfilmeket?” Ezeket a témákkal kissé közelebb lehet kerülni az emberekhez.

„Elnézést megmondaná, hogy áll rajtam ez az öltöny?” – Folytassuk a beszélgetést, HA pozitív volt a véleménye.

opinion

3. Kérj tanácsot!

Nagyon jó beszélgetést eredményezhet, ha arra kérünk valakit, hogy kommentáljon valamit. Például az új ruhánkat, kiegészítőt stb.. Az is jó lehet, ha egy helyről, ételről, kérdezzük ki az illetőt.

„Szia, voltál már itt? Jó? Jó a virsli? Bejön a pincér? Nem? Az jó! Mit érdemes itt venni/enni? Hogy tetszik a cipőm?”

giving-advice

4. Kérdezz olyat, amire könnyű válaszolni!

Nagyon jó dolog, amikor kiderül, hogy akivel beszélünk, ő valamilyen szakterület kiváló ismerője. Ilyenkor hajlamosak vagyunk valami bonyolult dolgot kérdezni, amit nagyon nehéz elmagyarázni olyannak, aki nem ért hozzá. Ha viszont a kérdésünk egyszerű –még ha tudjuk is a választ- érdemes megkérdezni, mert a beszélgetőpartner érezheti, hogy hasznos tagja a beszélgetésnek, miközben nem kell belemennie nehéz szakmai dolgokba. A beszélgetést később komolyabb irányba is elmehet, de ne így indítsunk.

„Figyelj, megtudod mondani, hogy lehet megkülönböztetni, hogy egy elemi függvény van felírva osztással, vagy az egy hányados, amit deriválni kell? Hm?”

512DMCp7vIL._SX300_

5. Kommentálás a környezetre.

Nem számít, hogy hol vagyunk, vannak dolgok, amikről beszélhetünk. A zene, a fények, a hangulat, a vendégek, a díszek stb… Még ha valakivel a liftben ragadtunk is, akkor is lehet beszélgetni például a technikáról, a lift működéséről, vagy a bezártságérzetről.

A legjobb mondat bármilyen beszélgetésben: (halkan) „Amúgy…enyém a hely.”

This_is_my_place_header_houses

6. Kérjünk frissítést!

Jó beszédtéma lehet, ha update-eljük már korábbi ismerőseinkkel kapcsolatos adatbázisunkat. Kérdezzük meg, hogy haladnak a céljaikkal!

„Szia, Géza. Említetted, hogy elmész Indiába szerzetesnek. Sikerült?”

how_are_you_031
 
7. Tegyél fel nyitott kérdéseket, amikor csak lehetséges!

Hanyagoljuk tehát az eldöntendő kérdéseket! Ha valamire igennel és nemmel lehet felelni, ne lepődjünk meg, ha meghal a kommunikáció. Ha jól kérdezünk, tovább gördülhet a beszélgetés. Ha például megkérdezzük az étteremben, ki mit rendelt, akkor folyhat a beszélgetés arról, hogy: „na ahhoz vajon milyen bor illik? Egy jókor időzített „miérttel” is folytatódhatnak a beszélgetések. Persze a túl sok miért sem jó. Vigyázzunk vele! Ne tűnjünk 3 évesnek!

why

Miért? Miért? Miért? Miért? Miért? Miért? Miért? Miért?

8. Tegyél fel hipotetikus kérdést! Ezek lehetnek úgymond a beszélgetést előételei, amikor olyas valamivel próbáljuk lekötni a partnert, ami aktuális, és nem rögtön faggatni kezdjük valamiről.

„Most láttam ezt az új filmet, ezt a Determinátor 7. Ott a Csepeli kohászati műhelybe az a vízvezeték-szerelő, az a budibilder igen, ilyen robot volt. Az nagyon tetszett nekem. Láttad?”

Vagy: Mit tennél, ha egy napig nem lennének törvények? Mit tennél, ha megnyernéd a lottó 5-öst?”

635592549160784868-lottery-win-cash-powerball

9. Kérdezz rá a gyerekekre, háziállatokra, vagy a hobbira!

Az emberek szeretnek arról beszélgetni, ami meghatározza az életüket, és ami fontos nekik.

Ezek a beszélgetésindító témák persze csak példák, ezen kívül számos saját változatot lehet kitalálni. A fenti szabályokat betartva, gyakorlással mi magunk is kiváló beszélgetőpartnerré válhatunk. Hajrá!

 

Beszélgess könnyen bárkivel
Te könnyen kezdeményezel beszélgetést?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta