Honnan ered a gyermeknap?

Rovat

Megosztás

Minden évben van gyermeknap, méghozzá május utolsó vasárnapján, ám maga a dátum évről évre változik. Most itt a lehetőség, hogy többet megtudj erről a ‘mozgó ünnepről’!

Idén május 30-a gyermeknap, tavaly május 31-e volt, jövőre pedig május 29-e lesz. Több mozgó ünnepnapunk van, mint gondolnád, következzen a húsvét és a pünkösd után néhány érdekesség a gyermeknapról.

A Nemzetközi Gyermeknap ünneplése Törökországból ered.

Ez az ünnep Törökországban – nem hiába – nagy múltra tekint vissza. 1920-ban ezen a napon fektették le a fővárosban, Ankarában az ország vezetői Mustafa Kemal Atatürk vezetésével a megújult, független, világi és modern Török Köztársaság alapjait.

Atatürk azért szorgalmazta, hogy ez a nap egyben a gyermekek napja is legyen, mert ők jelentik a jövőt, nekik kell a szabadságot és függetlenséget megőrizni.

Ezt a szimbolikus eseményt aztán további tettek követték, mert az 1920-as évek közepén Törökországban tartották meg a világ első gyereknapját – írja a Gyerekek a Föld körül.

Sok helyen június 1-én tartják. Azt, hogy miért pont akkor, nem tudni. Magyarországon május utolsó vasárnapja a gyermekek napja 1950 óta, de már 1931-től kezdve megtartjuk ezt az ünnepet.

A gyermeknap célja, hogy felhívja a figyelmet a világ gyermekei, a jogaikra és a jólétükért folyó küzdelemre. Vagyis nem a gondtalan szórakozás ihlette.

Minden kedves olvasónknak, akit érint, boldog gyermeknapot kívánunk!

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta