Ezeken a településeken a legtöbb a patkány és az egér!

Rovat

Megosztás

Nincs olyan pontja az országnak, ahol ne észlelnének patkányokat, derült ki a most először elkészült országos patkánytérkép adataiból, amelyek az állatok előfordulását is megmutatják!

Sokk a rovar Facebook-oldal 2020-ban először a Magyarországon néhány évtizede megjelent invazív címeres poloskákról készített térképet. Vannak azonban olyan kártevők is, amelyekkel kényszerűségből már évszázadok óta együtt kell élnünk, mégsem mérte fel az országos elterjedtségüket még senki. Ezért Magyarország egyik legrégebbi rágcsáló- és rovarirtószergyártó, valamint kártevőirtó cége, a Bábolna Bio most arra vállalkozott, hogy a kártevőkkel foglalkozó Sokk a rovar Facebook közösség segítségével létrehozza az országos patkánytérképet, amely az egerek előfordulását is megmutatja.

A kérdőívet közel 4000 ember töltötte ki, az eredményből pedig kiderült, nincs olyan vidéke az országnak, ahol ne lennének jelen a patkányok és az egerek. A legkevesebb bejelentés a dunántúli megyékből jött, a legtöbb pedig Békésből, Borsodból, Hevesből és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből. Míg Borsodból jött lakosságarányosan a legtöbb egérészlelés, addig a patkányoknál a megye nincs a legfertőzöttebbek között. A legkevesebb bejelentés patkányok szempontjából a dunántúli megyékből érkezett, egerek azonban a Nyugat-Dunántúl kivételével itt is szép számmal vannak.

A felmérés során arra is válaszolt a mintegy 4000 megkérdezett, hogy észlelt-e változást a patkányok és egerek számában az elmúlt időszakban. A válaszokból az derült ki, hogy a többség szerint nőtt ezeknek a rágcsálóknak a száma a környezetükben. A kártevőket jelentők legnagyobb része patkányból és egérből egyaránt több példányt észlel évente.

A patkányok és egerek amellett, hogy közegészségügyi veszélyt jelentenek, akár komoly gazdasági károkat is tudnak okozni, így ellenük még akkor is folyamatosan védekezni kell, ha jelenlétük éppen nem látható, ezzel ugyanis elejét lehet venni az elterjedésüknek – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára Dr. Bajomi Dániel, a Bábolna Bio Kft. ügyvezetője.

A Sokk a rovar Facebook oldalon már elérhető a következő kártevőtérkép kérdőíve. Ezúttal abban kérik az érdeklődők segítségét, hogy több ezer észlelés alapján megrajzolhassák az ország kullancstérképét. A veszélyes betegségeket is terjesztő vérszívókról szóló kérdőívet itt lehet kitölteni a Sokk a rovar Facebook-oldalon.

Az országos patkány- és egértérkép megyei és települési adatait interaktív formában itt lehet megtekinteni.

A települések észlelési toplistája itt látható.

Főkép: pixabay.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta