2015. december 26. /szombat/ 10.00
Még mindig karácsony van, de a családlátogatás nagy részén már túl vagy. Ha még mindig nem sütöttél semmit, most sincs késő. A mézes puszedli egész évben kapós áru, szóval nyugodtan pattanj el a boltba 27-én, vedd meg az otthonról hiányzó hozzávalókat és légy a konyha tündére!
Ezt a receptet tavaly találtam, és miután elkészültem vele a célközönség úgy rájárt, mint éhes disznó a makkra, alig maradt másnapra! Próbáld ki te is, megéri!
Hozzávalók:
70 dkg finomliszt – maradjunk Nagyi lisztjénél, az előző recept óta sem változott róla pozitív véleményem
20 dkg rétesliszt -Nagyi marad!
20 dkg porcukor – ha van otthon, de össze van csomósodva, nehogy vegyél! Tedd bele egy zacsiba és ökölbe szorított kézzel nyomkodd el
2 púpos teáskanál szódabikarbóna – melynek sok jótékony hatása van. Erről többek között itt is olvashatsz.
4 teáskanál kakaó – csínnyán vele, ne domináljon, de érezhető is legyen
1 kávéskanál fahéj – ha bevállalós vagy, mehet másfél kanál is
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg – Isteni az illata, de nagyon intenzív az íze. Vigyázz vele!
1-2 csipet őrölt gyömbér – a gyömbér nagyon egészséges, télen ha megfázol, nincs is jobb a gyömbérteánál. Az íze olyan mintha csípne. Ha nem akarsz csípős-puszedlit, tényleg legyen 1-2 csipet csak.
2 teljes tojás – simán tojás, amit a tyúk tojik
2 tojásnak csak a sárgája – ezt is a tyúk tojja, de válaszd szét a fehérjétől, szükséged lesz még rá
2 evőkanál tejföl – én Mizo párti vagyok, de amúgy teljesen mindegy mit teszel bele
30 dkg akácméz
15 dkg zsír, esetleg vaj – margarint ne, a margarin az nagyon káros
Így készítsd el:
1. Keverd jól el a kétféle lisztet, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát, a szegfűszeget és a fahéjat.
2. A pogácsa receptben már írtam, hogy a vajat mindig olvaszd ki. Ha kemény, csak meggyűlik vele a bajod. Ha a zsírt használod, azzal legalább ilyen gondod legalább nem lesz. Szóval amelyiket választottad, azt dolgozd össze a liszttel.
3. Az akácmézet picit érdemes felmelegíteni, jobban tudsz majd vele dolgozni. Maximum 50 fokra!
4. Az elkészült mottyba tedd bele még a 2 tojást, illetve a 2 tojásnak a sárgáját is és a citromlevet.
5. Keverd jól el az eddig beletett összetevőket, hagyd kihűlni és kelegetni maximum 10 percig.
6. Hűlés után a kezedet lisztezd be, hogy ne ragadjon és készíts szilva nagyságú golyókat a tésztából.
7. 180 fokra előmelegített sütőbe tedd sütőpapírral borított tepsiben 8-10 percre, de vigyázz! Úgy rakd, hogy elférjenek, akkor is ha kiveszed a sütőből, mert duplájára fognak nőni.
8. Amíg sülnek a kis puszedlik, készítsd el a mázat rá:egy tojásfehérjét keverj el a 200 g porcukorral, de nem szabad felhabosítani. Csak szépen, nyugodtan.
9. Ha kivetted a puszedliket, forrón kend rájuk a mázat. Én nem csak a tetejére tettem, hanem az aljára is, de annak kifejezetten sok értelme nincs, mert csak leragadnak a tálcára.
10. Hagyd kihűlni és ha még marad, fémdobozokban tárold!
Jó étvágyat hozzá! 🙂
Foto: rupanerkonyha.cafeblog.hu