Vége az iskolai erőszaknak?

Rovat

Megosztás

Megvan az a klasszikus filmes jelenet, amikor a kicsit bénácska, szemüveges, jó tanuló a könyveit magához szorítva, az utolsó kicsengetést követően igyekszik bringára pattanni és elszelelni a suliból, de a kőagyú nagydarabék nyakon csípik és röhögve bevágják a kukába? Hát ennek vége!


A gyengébbek, csodabogarak, jó tanulók klasszikus céltáblái a suli erős, de annál rövidebb agyú diákjainak. Ebédelkobzás, zsebpénz elmarása csak a kisebbik rossz, hiszen a kiskamaszok fantáziája és kreativitása kiapadhatatlan, ha másik megszégyenítéséről, lerohanásáról van szó. Így válnak a gyanútlan gyerekekből kukalakók, öltözőszekrények foglyai vagy a wc csészék hívatlan vendégei.
Most több magyar iskolában is úgy döntöttek, hogy véget vetnek a terrornak és a finn iskola modellt követve békésebb körülményeket próbálnak teremteni minden tanuló számára. A finn Turkui Egyetemen kidolgozott KiVa bántalmazásellenes program sikerességéről sok mindent elárul, hogy nem csupán az ország iskoláinak 90%-ában alkalmazzák, de már Hollandiában, Észtországban, Olaszországban és Walesben is átvették.
Nálunk a papkeszi Bocskai Általános Iskola, a kispesti Hungária Kollégium és Általános Iskola és a Kelenvölgyi Általános Iskola tanárai tréningeken ismerkedtek meg a KiVa programmal, aminek lényege a megelőzés, a zaklatás kezelése és az áldozatok támogatása.

Képek: huffingtonpost

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta