Ezt nézed:  / Hírek / Utazás / A 101 pöttyösök valójában Dalmáciából származnak

A 101 pöttyösök valójában Dalmáciából származnak

Horvátország dalmát régiója nem csak turisztikailag kedvelt célpont a magyarok körében, ugyanis egyre több magyar vásárol ingatlant a tengerpartok közelébe. Dr. Kiss Róbert Richard, az Inforádió Világszám műsorvezetője nem rég ért haza Dalmáciából, az élményeit pedig velünk, hallgatókkal is megosztotta.

Magyar utcanevekkel, ingatlanokkal és ügyintézéssel találkozhatunk Vir szigetén, amely Zára fővárosához tartozik. A közlekedést merőben megkönnyíti, hogy a lassú kompok helyett átkelhetünk hídon is, és  az autópályáról szinte bárhová eljuthatunk. Bár a műsorvezető nem jött rá, hogy mi Vir szigetének a titka, azt ő is beismerte, hogy rendkívül kellemes kis helyről van szó. Azt külön kiemelte, hogy a partszakaszon sorakozó üzletekbe és kiülős éttermekbe mindenképpen érdemes betérni.

42423722

Miután a műsorvezető meglátogatta Vir szigetét, útnak indult a Dalmát városok felé. Az újságíró elmondása szerint a legjobb strandok mindössze 10-15 kilométerre vannak Zadar városától. Homokos vagy apró-kavicsos tengerpartokkal találkozhatunk, ahol a fürdés mellett betérhetünk kisebb üzletekbe és boltokba. A velencei stílusú szűk sikátorok, a lagúnák és a kisebb hajókikötők, valamint a nevezetességek gyönyörű látványt nyújtanak. Nappal a pihenésé, a kellemes sétáké és fürdőzőseké a főszerep. Az igazi szórakozás azonban éjszaka veszi kezdetét. Az Óvárosi részen utcazenészek adják át a hely hangulatát. A főtéren – amelyet a horvátok a nép/népek terének is hívnak – látványos légtornász mutatványokkal szórakoztatják a közönséget, szórakozóhelyekbe térhetünk be és még tűznyelőkkel is találkozhatunk. Bár azt jó tudni, hogy a horvátok nem annyira táncos lábúak, hiszen jobb szeretnek csinos ruhában, üldögélve iszogatni.

 Korábban illírek lakták Dalmáciát. Sőt, még a Dalmata kutyák is innét származnak.

„Ha a 101 kiskutyára gondolunk, akkor Dalmácia és Horvátország jusson az eszünkbe”

– mondta a hallgatóknak a műsorvezető.

11195745_1596502570633848_2062901731_n

Zadar városát egyébként többször is újralapították a történelem során a rengeteg területfoglalás miatt.

Sibenik már csak azért is kedves a műsorvezető számára, mert korábbi újságírói kitüntetései közül, volt olyan, amit itt vehetett át. Sibenik sok mindenről híres. Többek között azon városok közé tartozik, ahol elsőként épült ki vízvezeték és közvilágítás, valamint a kellemes esti sétákon kívül jó hangulatú hajótúrákon lehet részt venni.

zadar-croatia

Horvátország második legszebb városaként emlegetik Split települését. A gyönyörű kikötőktől nem messze betérhetünk a régi városi részekbe, ahol a rengeteg turista mellett már alig akad szabad terület. Nem véletlenül annyira népszerű ez a hely, hiszen itt szinte mindenhol zene és tánc várja az embereket. Ez a város az esti látogatások fénypontja. Az éttermek is jóval olcsóbbak itt, mint például Magyarországon. Pálmafás sétányokat, és a kikötőknél óceánjáró hajókat lehet megcsodálni.

Trogir városáról is említést tett a műsorvezető. A görög nevű települést szintén illírek lakták. A sorsfordító történelmi eseményeket és foglalásokat követően idővel kivirágzott a város. Szintén pálmafás részekkel, lagúnákkal, kikötőkkel és gyönyörű nevezetességekkel találkozhatunk. Néhol még magyar kiszolgálókkal is szóba elegyedhetünk, sőt az árak itt sem vészesek. Dr. Kiss Róbert Richard szerint, itt még unatkozni is lehetetlen, hiszen minden adott a jó programokhoz.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Fotók: upload.wikimedia.org, aff.bstatic.com, scontent.cdninstagram.com, azamaraclubcruises.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share