A Kodolányin tuti megtalálod a neked való egyetemi képzést!

Rovat

Megosztás

Már csak néhány nap van leadni az egyetemi jelentkezéseket. Aki ebből kicsúszik, az búcsút inthet a felsőoktatási képzésének. A Kodolányi János Egyetem megbízott rektorával, Dr. Vizi László Tamással beszélgettünk.

-Miért érdemes a Kodolányira jelentkezni?

-Ez az egyetem más, mint a többi felsőoktatási intézmény. Kifejezetten hallgatóbarát, a hallgatói érdekek mentén tervezi meg az oktatását. A mi célunk az, hogy sikeres fiatalok kerüljenek ki az egyetem falai közül. Mentorprogramunknak köszönhetően nem engedjük el a hallgatóink kezét, folyamatosan segítjük őket. Az online rendszerek bevonásával kényelmesebbé tesszük a kommunikációt, a tanulást, különböző programokat kínálunk nekik, hiszen nem csak a tanulásból áll a felsőoktatási lét, hiszen a tízen-húszon éves korosztálynak vannak olyan igényei, érdeklődési körei, amikre az egyetemnek reagálnia kell. Mindent a hallgatóért, mindent a hallgatók érdekében teszünk. Itt egy közös cél érdekében dolgozunk, hogy minél attraktívabb, modernebb, korszerűbb tudást kapjanak a hallgatók. A szakmában tevékenykedő sikeres szereplőket vonunk be a gyakorlati képzésbe, és ez a sikerhez való út egyik legfontosabb eleme. Sokszor találkozom volt kodolányis hallgatókkal, és mindegyikük a szakmájában sikeres és kreatív szakemberré tudott válni.

Kodolányi János Egyetem nyílt nap.

A Kodolányi János Egyetemnek félezer állami ösztöndíjas helye van, nagy segítség lehet a családoknak, szülőknek. Ezeket az állami ösztöndíjas helyeket úgy osztottuk el, hogy szinte minden szakunkra jusson belőle bőven, tehát nappali, levelező és távoktatási tagozatra egyaránt. Gyakorlatilag valamennyi képzésünkre igaz ez.

– Mennyire gyakorlati az oktatás?

– Ez az egyik erőssége a Kodolányinak. A képzéseink nagyon sok tekintetben kötődnek a munkaerőpiachoz, és azok elvárásaihoz. Ezért van az, hogy a munkaerőpiacról vonunk be szakembereket az oktatásba. A szakmai gyakorlatot a szerződött partnereknél van lehetőség teljesíteni. Abból adódóan, hogy a Kodolányi nem állami vagy egyházi modellváltó intézmény, nincs kizárva például az Erasmus programokból. Tehát azok a fiatalok, akik külföldön akarnak egy szemesztert, akár szakmai gyakorlatot tölteni, nekik nyitva a lehetőség. A gyakorlatorientáltság rendkívül fontos nálunk. Amikor kikerül tőlünk az itt végzett hallgató az életbe, az első munkahelyén – ami legtöbbször a gyakorlóhelye, ahol már bizonyított – szívesen látják a munkáltatók. Ott a legfrissebb tudással, a legkorszerűbb ismeretekkel felvértezve tud munkába állni.

-Milyen a közösségi élet?

– A Kodolányi János Egyetem székhelye Székesfehérváron van, egy olyan miliő, kulturális szórakoztató város, ami vonzza a fiatalokat. Ebben egyébként partner a városvezetés is. Polgármester úr mindent elkövet annak érdekében, hogy vonzó legyen a város a fiatalok számára is, és ebben azt gondolom sikeres lépéseket tesz. Vannak egyetemi klubok, szórakozási lehetőségek, amikkel a hallgatók élnek is. Budapesten egy telephellyel rendelkezünk, most váltottunk campust. A 11. kerületben a nagy egyetemi centrum mellett helyezkedik el ez az új campus. Itt a hallgatói élet gyakorlatilag beleintegrálódik a nagy budapesti hallgatói életbe. A HÖK képviselői rendkívül aktívan és dinamikusan vetik magukat bele a hallgatói élet szervezésébe a gólya naptól, a Kodolányi napokon át a különböző rendezvényekig bezárólag mindenki meg fogja találni a helyét és a lehetőségeit.

Kodolányi János Egyetem nyílt nap.

-Mennyire nehezek a vizsgák?

– Egy felsőoktatási intézmény markánsan úgy dolgozik, hogy van egy szorgalmi időszak és egy vizsgaidőszak. Mi ezt is egy kicsit megpróbáltuk hallgatóbaráttá tenni. Lehetőséget biztosítunk a hallgatóknak arra, hogy évközben évközi jegyeket, évközi eredmények alapján megajánlott jegyeket szerezzenek. Vannak olyan tantárgyak, ahol a gyakorlat orientáltság miatt projekt munkákat kell elvégezni, és ott is megajánlott jegyek vannak. Ami nagyon fontos, hogy a félév elején pontosan meghatározzuk a követelményrendszert, és ezt mindig átbeszéljük a hallgatókkal. Elérhető, feldolgozható szakirodalmat kapnak, a tanár mindig készen áll, van egy belső felületünk, ahol minden tananyag, minden segédlet feltöltésre kerül. Heti rendszerességgel vannak fogadóórák, ahol minden olyan kérdést meg lehet beszélni, ami esetleg órán nem hangzik el. Nem az a célja a vizsgának, hogy mit nem tudnak a diákok, hanem hogy mennyire kreatívak, mennyire problémamegoldók, hogyan látják a világot. Ugyan vizsgának hívjuk, de ez valójában egy olyan elbeszélgetés, ahol egymás félévi tevékenységét értékeljük.

Kodolányi János Egyetem nyílt nap.

-Hogy lehet jelentkezni?

– Február 15-ig lehet jelentkezni. Ez egy jogvesztő határidő, aki kicsúszik ebből, az lecsúszik az általános felvételi eljárásról. Kizárólag elektronikus úton van lehetőség beadni a jelentkezést, a felvi.hu-n. Szükséges hozzá egy Ügyfélkapus jelentkezés is. Én azt javaslom mindenkinek, hogy nagyon alaposan nézze meg az információkat, mert sok esetben megváltoztak a felvételi szabályok. A plusz száz pontot az intézmények határozzák meg, hogy mire adnak. Mi egy motivációs levelet kérünk a jelentkezőktől, amiben arra vagyunk kíváncsiak, hogy miért választották a Kodolányit, miért azt a szakot választották, mit várnak a szaktól, hogyan képzelik el a jövőjüket, mit szeretnének elérni az életben, mit várnak az egyetemtől. Ez nekünk is fontos visszajelzés, hiszen a hallgatói elvárások szerint dolgozunk. Ami a hallgatónak kihívás, az nekünk feladat, és mi meg szeretnénk felelni ennek a feladatnak.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta