A nevetés az egyik legjobb gyógyír a problémákra!

Rovat

Megosztás

Veled is előfordult már, hogy annyira nevettél, hogy már a hasad is fájt tőle? A nevetés nem csupán jóleső, hanem a problémákra is nagyon hatékony gyógyír, mutatjuk, miért!

Nevetés során számos olyan dolog történik, ami pozitív hatással van nemcsak a testi folyamatokra, hanem a lelki egészségre is. Ki ne gondolna vissza egy szívből jövő nevetésére vidám arccal, könnyed lélekkel? A nevetés nem csupán a szervezetre, hanem a társas kapcsolatokra is jótékony hatással bír, és számos olyan pozitív hatása van, amiről sokan nem is biztos, hogy tudnak.

Erősíti az immunrendszert

A nevetés egyik legfőbb előnye, hogy erősíti az immunrendszert. Dr. Lee Berk, a Loma Linda Egyetem professzora szerint nevetés során gyulladáscsökkentő anyagok szabadulnak fel a szervezetben, ami így mozgósítja annak védekező képességét. A nevetés egyben vérnyomásszabályozó funkciót is ellát, segít a félelem és szorongás leküzdésében, és a feszültség is hatékonyan csökkenthető általa.

A társas kapcsolatokra is pozitív hatása van

Fontos pozitívuma a nevetésnek, hogy a társas kapcsolatokra is nagyon jó hatással van. Elég egy olyan emléket felidézned, ahol valami jó poénon együtt nevettetek a barátokkal. Szokták mondani, hogy a vidámság ragadós, ezt biztos te is megfigyelted ezekben a helyzetekben.
Érdemes néha a baráti körben fel is eleveníteni az ilyen élményeket, és együtt nosztalgiázni, nevetni a szép emlékeken.

A pártalálásban is fontos szerepe van

A nevetés azonban nemcsak a baráti kapcsolatokban bír előnyökkel, hanem a pártalálás során is. Ha problémákba ütközöl ezen a területen, érdemes a humor eszközét elővenni, hiszen egy jó nevetés feszültségoldó lehet egy randin is. A közös nevetés egy lépéssel közelebb hoz titeket egymáshoz, és könnyebb lesz a mélyebb témákról is megnyílni egymásnak.

Ingyen van és könnyen elérhető

Sokszor mondják, hogy a boldogságot nem lehet pénzért megvenni. Erre a nevetés kiváló példa, hiszen semmilyen költsége nincs, egy jó film, sorozat, könyv vagy csak egy sztori is kiválthatja, ezzel együtt pedig a jótékony hatásait is. Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy könnyen elérhető, hiszen te magadban is tudod generálni, elég egy kellemes emlékedre vagy egy vicces helyzetre gondolnod.

Ha semmi mást nem tehetsz: nevess!

Sok esetben találkozhatsz látszólag megoldhatatlan problémákkal. Ilyenkor kétféleképpen dönthetsz: rágódsz az adott dolgon vagy próbálod az olyan elemeit megragadni, amik akár viccesek, mókásak is lehetnek a számodra. Ha kicsit könnyebben nézel rá egy problémára, a megoldása is könnyebbé válhat, hiszen már nem görcsölsz rá olyan erősen.

A nevetés tehát számtalan jótékony hatással bír, így érdemes célzottan keresned is a lehetőségeket, amik nevetésre késztethetnek, és akár nehéz helyzetben is meglátni az élet vidám oldalát.

Források: www.dr-lee-berk.com; giphy.com

Te mennyit szoktál nevetni egy átlagos napon?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta