A rendezvényszervezés berkeiben járva: Nagy Márton az OVS-ről őszintén

Rovat

Megosztás

Nagy Márton még csak 16 éves, de már egy nyolcvanezer feliratkozóval rendelkező YouTube-csatorna, a FanMadeMaker tulajdonosa, emellett a rendezvényszervezés felé is kacsintgat. Az Online Video Stars, Magyarország videósairól szóló fesztivál megálmodója. A vele készült interjúban ezt a szakmát veséztük ki. Marci mesélt a tavalyi, első OVS Fest szervezésének kulisszáiról, illetve beavatott az idei fesztivál szervezésének munkálatainak folyamatába is, de más projektjeiről is beszélt a Középsulinak.

Mi fogott meg a rendezvényszervezésben a legjobban?

Igazából mindig is nagyon szerettem rendezvényekre járni, érdekelt, hogy hogyan lehet összehozni egy olyan összetett eseményt, amin rengeteg meghívott előadó, több ezer ember, színpad, boltok és cégek vannak jelen. A videózás által az a szerencsém volt, hogy segíthettem megrendezni az OVS Fesztivált, aminek az ötletadója én vagyok. Természetesen nem értek hozzá még mindig, és a jogi és egyéb szervezési dolgokat nem én intézem, de a közösségépítésben, a programok kitalálásában és igazából, ahol tudok, segítek. Ami a legjobban megfogott az biztosan az, hogy fél év alatt látni lehet, ahogyan a nulláról felépítünk valamit, ami tetszik az embereknek. Fél év alatt megszervezünk egy napot, aminek akkor van varázsa, és azt akkor és ott kell átélni. Az utána elmúlik, és jövőre ismét kezdhetjük az alapoktól. Mint amikor homokvárat akarsz építeni, de estére a dagály elmossa, és minden egyes alkalommal újrakezded és jobb és jobb lesz. Az alapok megmaradnak, a tapasztalat az előző szervezésekről, de a közösséget, a marketingrészét, helyszín programokat elölről kell kezdeni, és szerintem ez benne a legjobb. Mérhetetlenül boldog vagyok, hogy részese lehetek a fesztiválnak.

Mennyit számít egy rendezvény megszervezésénél, hogy nemben, életkorban kik az esemény célközönsége?

Olyan szinten számít, hogy akkor például Facebookon nekik irányzunk kérdéseket, jobban próbáljuk felkelteni az érdeklődését annak a korosztálynak, akiket be akarunk vonzani. Ezért is jó, hogy az én korosztályom a célközönség, így valamilyen szinten könnyebb dolgunk van. Nemben meg maximum annyit kell figyelembe vennünk, hogy idén próbálunk több hangsúlyt fektetni a sminkvideósokra, hogy a lányoknak is kedvezzünk, külön sarkot szeretnénk kialakítani ennek. Szeretnénk, ha mindkét nemből egyaránt és a célközönségen belül és korosztálytól függetlenül mindenki jól tudná magát érezni a fesztiválon.

Fotó: Facebook (OVS Fest hivatalos)
Fotó: Facebook (OVS Fest hivatalos)

 

Mik voltak a tavalyi OVS Fest szerveződésének alappillérei?

Az alapkoncepció az volt, hogy az interneten megismert videósokat összehozzuk egy napra egy fesztivál keretén belül. Létrehozzunk egy olyan közösséget, amelynek tagjai nemcsak képernyőn keresztül nézik egymást, hanem találkoznak is egymással. Ez külföldön már egy jól működő koncepció, és mi ettől függetlenül, anélkül hogy tudtuk volna milyen egy ilyen rendezvény külföldön, elkezdtük megcsinálni. Nem végeztünk felméréseket, közvélemény-kutatást. Bíztunk a fesztivál sikerében, mert mindannyian nagyon jó ötletnek tartottuk. A videósok visszajelzésétől féltem személy szerint, de szerencsére a legtöbb videós szintén pozitív megítéléssel volt a fesztiválról, és ez nagyon sok motivációt adott. Őszintén szólva, a videósokra támaszkodtunk. Bíztunk abban, hogy miattuk is eljönnek majd az emberek. Voltak kételyeink, de ezek idővel elmúltak.

Nagyon zavart minket, hogy a videósokat a média teljesen elhanyagolja, mint egy kihalóban lévő szubkultúra – úgy beszéltek erről -, és ezzel a fesztivállal mi bebizonyítottuk, hogy ez nem csak, hogy nem igaz, de most kezd az egész igazán fellendülni, és rengeteg lehetőség van benne. Aki ezt nem ismeri be, az nagy lehetőségeket hagy ki, és behozhatatlan hátrányban lesz olyan cégekkel szemben, akik a YouTube-ot komolyan veszik.

 

Mely feladatodat volt a legnehezebb elvégezni a szervezés során?

Az embereket összeszervezni. Nagyon nehéz és időigényes volt. Mindenkit egyesével felkeresni, egyeztetni. A jegyeket, a videók kikerülését szabályozni. A folyamatot, hogy ne fulladjon káoszba a dolog. Próbáltunk minél több videóst belevonni, ezért néha voltak nézeteltéréseink, de igyekeztünk megoldást találni minden felmerülő problémára. A videósok összegyűjtése mindig a legnehezebb, a közösség kiépítése. Az egész egy nehéz munka, ráadásul én meg benne sem vagyok annyira, hogy erről részletesebben tudjak mesélni. Nekem a dolgom a közösség megszervezése, a videósok bevonása, kapcsolattartás. De mindenben segítek, ahol csak tudok.

Fotó: Facebook (OVS Fest hivatalos)
Fotó: Facebook (OVS Fest hivatalos)

 

Milyen alapvető változtatásokat hajtottatok végre az idei OVS Fest megszervezésének kezdetekor, amelyeket a tavalyi fesztivál alapján levont következtetésekből leszűrve alkalmaztatok?

Sokkal célirányosabban kezdtük el szervezni, tudtuk kikre számíthatunk, így könnyebb volt felvenni a videósokkal a kapcsolatot. Gyorsabban elkezdődhetett a kommunikáció. Tavaly nagyon későn, májusban élesítettük a honlapot. Ez nagy hiba volt, ezért idén már januárban elkezdtük megújítani a régi, elavult oldalt, így egy hónappal a tavalyi előtt már kész van.

Rájöttünk, hogy itt tényleg a videósoké a főszerep, ezért ők is lesznek előtérben. Ezért idén kevesebb fellépés lesz, cserébe viszont sokkal több videós program és előadás.

 

Milyen más események szervezésében veszel részt, illetve fogsz részt venni előreláthatólag?

Most elkezdtem szervezni egy Disconnect névre hallgató partysorozatot, aminek igazából az a lényege, hogy meghívós rendszerrel működik. Tehát csak az vehet jegyet, akit haverja meghívott, vagy szerzett valahonnan. Így egy sokkal közvetlenebb és jobb közösséget tudunk kiépíteni és tényleg privát lesz, de közben olyan előadók zenéjét élvezheti mindenki, aki eljön, mint egy nagy nyílt partyban, csak itt nem több ezer emberrel, hanem tényleg egy jó közösséggel, olyanokkal, akiket ismer az ember, és akiket szeret. A szlogenünk az, hogy “Kapcsolj ki!” Ez azt jelenti, hogy havonta egyszer a bulin felejtsd el minden gondod, mindent ami nyom téged és tényleg csak a szórakozzál, élvezd a zenét, a társaságot.

Másrészt szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy nagyon durván túlzásba visszük az elektronikai eszközök használatát, és túlzottan a ruha határozza meg az embereket. Így átvitt értelemben, ilyenkor amikor kikapcsolod a telefonod, beszélgetsz és jó társaságban vagy Disconnect-en, akkor kapcsolódsz rá teljesen az életre. Próbáljuk azt az üzenetet átadni, hogy segítsük a közösséget, ne ítéljünk senkit ruha alapján, nem az számít.

 

Kiknek ajánlanád leginkább a rendezvényszervezés világát mint hivatást?

Azoknak, akik szeretnek a háttérből irányítani, és kézben tudnak tartani egyszerre több embert és dolgot.

Akik szeretnének csinálni valamit másokért és önmagukért.

 

Azoknak nem való, akik másoktól várják a parancsokat, hogy azokat végrehajtsák, itt döntéseket kell hozni, gyorsan. Nagy a felelősség, a stressz, mert mindig rajtad van a para, hogy mi van, ha baj lesz, ha nem jön el senki. De az ilyen kételyeket ki kell irtani az emberből.

Nagy Márton - Rendezvényszervezés
Te voltál tavaly OVS Festen?

 

Borítókép: Facebook

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta