A rénszarvas formájú lappföldi főváros, Rovaniemi

Rovat

Megosztás

Nem mindennapi helyre kalauzolt el bennünket a Mikulás ünnepének közeledtével Dr. Kiss Róbert Richard, az Inforádió Világszám műsorvezetője. Lappföld fővárosát, Rovaniemi lenyűgöző helyszínét mutatta be nekünk a műsorvezető.

Hatalmas hó és jégre fagyott utakkal várja a turistákat december környékén a főváros. A helyiek olykor hegyes botokkal mászkálnak, nehogy elcsússzanak a jégen. A lappok mondhatni már megszokták a hűvösebb időjárást. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy amikor 35 fokot mértek náluk, nagyon nehezen tudták elviselni a meleget, de persze ritka, hogy Lappföldön ennyi fokot mérnek.

A nagyvárosokban már globalizált termékek is kaphatók és az üzletek, a szállodák, valamint az éttermek mellett még a szórakozóhelyek is vendégül látják az utazókat.

Santa Claus prepars his Reindeer and sle

A fővárosban körülbelül 60 ezren élnek és itt található a Föld egyik legészakiabb gyorséttermi vendéglője, amely bár pici, nagyon eredeti. A bűnözés nagyon ritka a városban. A műsorvezető még rendőrökkel sem igazán találkozott.

Rovaniemi egyik érdekessége, hogy a város utcái messziről nézve rénszarvasformát alkotnak. Miután a világháborúban leégett a térség, a területet a tervező elgondolásai útján, így építették újjá.

A város régebben leginkább a síelésről és a jóslásról volt híres, ma már azonban talán a Mikulás teszi a legnépszerűbbé. Korábban még külön gépek is indultak december 5-én és 6-án, hogy meglátogathassák a gyermekek kedvenc ajándékosztóját.

take_a_reindeer_for_

Ma már a Mikulás külön faluval, repülőtérrel és irodával rendelkezik, a közelben hangulatos éteremmel és egy postával, hogyha valaki onnét szeretne üzenni szeretteinek. A Mikulás házában futurisztikusnak tűnő órák várják a vendégeket és olyan faliképek, amiken több évre visszamenőleg is ugyanúgy néz ki a Mikulás. A táncolás, a fotózkodás és a zenélés mellett, a Mikulás örömmel fogadja a gyermekeket és a felnőtteket egy beszélgetésre, vagy arra hogy elárulják mire vágynak leginkább az ünnepek alkalmával.

Lappföld sajátosságai közé tartozik a gyönyörű ég és a sarki fény. A régióban vannak olyan fotósok, akik kifejezetten az északi fény fotózására specializálódtak. A fotó-összeállításaikból később albumokat is szoktak készíteni, amiket aztán eladnak.

northernlights1

A kulturális régió területe körülbelül 400 ezer km, valamint 80 és 150 ezer körülire tehető a lappok száma. Szintén érdekesség, hogy a lappok lényegében a gyakori adóztatások miatt kerültek ennyire északra. A norvég és az orosz uralkodók ugyanis gyakran vetettek ki rájuk adókat, ami után ők mindig egyre feljebb költöztek, hogy elkerüljék a kötelező fizetségeket. A norvégok és az oroszok egyébként nem egyszer próbálták maguknak megszerezni Lappföld területeit.

8-e1410787412510

A lapp sámánok is képesek mosolyt csalni az emberek arcára. A műsorvezetőnek volt alkalma találkozni egy olyan sámánnal, aki poénkodva elevenítette fel a régi hagyományokat. Mesélt nekik a négy-bojtos sapkák történetéről is, miszerint azt azért viselik a helyiek, mert korábban egy sámán elfogta a négy égtájról érkező különböző szeleket, amik korábban össze-vissza fújtak. Miután a sámán bezárta őket, megígérte hogy onnantól egy időben, mindig csak az egyik szél fog fújni. Ettől függetlenül a lakosok hordani szokták a négy-bojtos sapkákat, hogy emlékeztessék a sámánt az ígéretére, nehogy össze-vissza fújjanak a szelek.

Emellett még jó néhány hagyomány él a régióban és olyan izgalmas programokban lehet részt venni, mint a motorszánkózás vagy a rénszarvashajtás, amire akár jogosítványt is lehet szerezni. Erről és a huskyk sajátosságairól korábbi cikkemben már olvashattatok.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián Dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Fotók: sometourism.com, freeradio.orioncdn.co.uk.s3.amazonaws.com, img.scoop.co.nz, histarchfulbright.files.wordpress.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,181RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta