A taperolós Odüsszeusz, avagy görögök újratöltve

Rovat

Megosztás

A taperolós Odüsszeusz? Új eposzi jelzője lett egyik kedvenc görög hősünknek? Mondhatjuk, hogy története egészen testközelbe kerül hozzánk, ha ellátogatunk az Árkád szomszédságában található bOdyssey project előadásokra. És miért is ne férne bele két plázázás közt közelebb kerülni az irodalom órák ismert alakjához? Hogy még meg is érinthetjük, és elvisz magával a Küklopsz szigetére, ahol malaccá változtatnak, kibeleznek, és hajótörést szenvedünk, mindez már csak hab a tortán. És a cseresznye a habon? Hogy egy estére mi is eposzi hősök lehetünk! 

Ismered az érzést, amikor ott ülsz a sokadik görög drámával, eposszal, tragédiával…ésésés foglalkozó irodalom órán, de te már csak a telefonodon pötyögsz? Odüsszeusz izgalmasabb lenne, ha mondjuk sorozatot vagy rajzfilmet csinálnának belőle, de addig is, míg ez megtörténik itt van nekünk a TestOdüsszeia projekt, amit egy csapat lelkes színházcsináló hívott életre, akik már túl vannak a 300. előadásukon is! Ha Brad Pitt  Akhilleusz alakítása után újabb izgalmas élményre vágysz, elég ha ellátogatsz a KIMI-be, azaz a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskolába, az Örs vezér tér közelében. Hidd el, máris más megvilágításban látod majd az unalmas és végtelen hosszú eposzokat! Végül is, az előadás óta már tudod milyen, mikor a Küklopsz a nyakadba liheg, vagy a szirének a füledbe duruzsolnak. Túlélted, hogy malaccá változtattak, hogy hajótörést szenvedtél.

Ja, és persze azt, hogy több, mint egy órán át bekötött szemmel fogdostak össze idegenek! De, ahogy Keserű Imre, a projekt rendezője mondja: sem félni, sem reménykedni nem kell! Az érintés alapú színház egy közepes masszázsnak felel meg. Testi és lelki szinten is.

Szóval igen, itt bizony bekötik a szemed, illetve egy szemmaszkot kell felvenned, majd te magad leszel a színészek bábja. Játszanak a kezeddel, a testeddel. Irányítanak, végigvezetnek folyosókon, elbújtatnak a Küklopsz elől, megmentenek szatíroktól, szirénektől, megjárjátok a túlvilágot, ahol akár még saját elhunyt szeretteitekkel is találkozhattok, együtt ölitek meg a kérőket, és végül hazaérkeztek. Idő közben talán egy kicsit magatokhoz, magatokba is.

A legszebb az előadásban? A következő felhívás:

,,Azt szeretném, ha azt látnád magad előtt, akit a legjobban szeretsz. Szeretném, ha elképzelnéd az arcát, a száját, a szemeit, ahogy rád mosolyog. Szeretném, ha éreznéd az illatát, ha hallanád a hangját a füledben… hosszú még az út, és szeretném, ha ez a kép erőt adna neked, hogy tovább tudjunk menni, mert ő az, akiért haza kell érnünk.”

Te kire gondolnál? A szerelmedre, a legjobb barátodra, a testvéredre, esetleg a szüleidre? Talán valakire, akire felnézel, vagy a kedvenc karakteredre? Bárkit elképzelhetsz. És ha megteszed, átérezheted mennyi erőt ad a szeretet. Igazán mennyi erőt ad! Amikor ott állsz vakon, kiszolgáltatva egy csapat idegen embernek, akikben miért is bíznál meg, egyszerűen nincs más választásod, mint elengedni mindent, és elhinni, hogy minden jó, ha jó a vége! És hidd el, a vége mindig jó, mert amíg nem adod fel, soha nincsen vége! Szóval Odüsszeusznak lenni menő, ahogyan titokzatos, különleges színházi előadásokra járni is az! Végül is, hányan mondhatják el magukról, hogy élőben megküzdöttek a Küklopsszal, és túléltek egy hajótörést? Kalandra fel!

Itt belekukkanthattok miről is van szó pontosan! Persze, én azt javaslom, hogy csak ugorjatok fejest az eseményekbe, mert felkészületlenül a legizgalmasabb!

Odüsszeusz újratöltve
Mit gondolsz a színházról?

*

Képek: bOdyssey FB oldala ; artnews.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta