Adventi gyertyák színeinek jelentése

Rovat

Megosztás

Minden vasárnap meggyújtjuk a következő gyertyát, de nem is tudjuk, hogy miért is éppen olyan színű, amilyen. Pedig nem véletlenül vannak bizonyos színek a hagyományos adventi koszorún, csak olvass tovább, és tudd meg, mik ezek!

A gyertyák színei a katolikus körökben mind lila, egy kivételével, ami rózsaszín. Érdekesség, hogy az első koszorúban 19+4 gyertya volt, ami a hétköznapokat is szimbolizálta. Amint egyre több és több gyertyát gyújtottak meg, a növekvő fény jelezte a közelgő karácsonyt.

Az első meggyújtott gyertya lila, ahogyan a templomi terítő, a papok miseruhája vagy stólája. A második gyertya, van ahol kék, hogy az előzőtől meg tudják különböztetni, de az advent mellett, a nagyböjti időszaknak is lila az ünnepi színe.

A harmadik adventi gyertya rózsaszín, ami az örömöt és boldogságot szimbolizálja.

A negyedik, utolsó lila gyertya a bűnbánatot szimbolizálja.

Ezektől a jelentésektől függetlenül szokták azt is mondani, hogy mindegyik gyertya egyben a hitet, reményt, szeretet és az örömöt is szimbolizálja. A katolikus szimbolika szerint a gyertyák még személyekre is utalnak: Ádámra, Évára, a zsidó népre, Szűz Máriára és Keresztelő Szent Jánosra.

Adventi gyertya színek
Te tudtad, hogy ezeket szimbolizálják a gyertyák?

Borítókép: amazon.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta