Afrikai árvaházak, amelyeket a magyarok is támogatnak

Rovat

Megosztás

Az Inforádió Világszám műsora ismét Afrikába kalauzolta a hallgatókat, de ezúttal az afrikai gyermekek helyzetéről és támogatásáról tudhattuk meg fontos információkat a műsorvezetőtől, Dr. Kiss Róbert Richardtól és a beszámolókból.

Az újságíró korábbi ugandai utazása során a St. Kizito árvaházat is meglátogatta, ahol Mutuwa Irene, az árvaház vezetője válaszolt kérdéseire.

„0 és 3 éves koruk között gondoskodunk a gyerekekről. Egyesek azután visszatérnek a családjukba, akiknek meg nincs, azoknak nevelőt szülőt keresünk, majd örökbe fogadják őket. Jelenleg 25 gyerekről gondoskodunk. 13 lányról és 12 fiúról.„

Mutuwa Irene az árvaházában is körbevezette az újságírókat. Az árva gyerekek itt viszonylag jó körülmények között élhetnek, ami azt jelenti, hogy megkapják azokat az alapvető ellátásokat (pl.: étel, tiszta víz), amikre szükségük lehet.

DSC_0401kicsi-599x3341-e1447662006209

A magyarok Malawiban is támogatnak árvaházat. Luc Deschamps, executive director elmondta a műsorvezetőnek, hogy jelenleg 400 szegény sorsú gyermek él a Jacaranda iskolában, ahol az ellátásról és az oktatásról is gondoskodnak. A tervek szerint a jövőben magyar tanárok is érkeznek majd ide, hogy tanítsák a gyermekeket.

A francia vezető az iskola történetéről is beszélt, miszerint a létesítményt egy malawi nő hozta létre, majd 2008-ban csatlakozott hozzájuk Luc, aki segített az iskola kialakításában, azóta már olyan magyarok is segítenek nekik, mint például Szeremley Csaba, a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ vezetője, akiről korábbi cikkemben már olvashattatok.

IMG_2591

Afrikában sokaknak nincs lehetősége arra, hogy iskolába járjanak, valamint a gyermekhalandóság is nagy. Néhány gyermek naponta 10 kilométert is sétál, hogy vízért menjen vagy beérjen az iskolába. A gyerekek általában tizenéves korukban abbahagyják az iskolát, és elmennek dolgozni, hogy így segítsék, támogassák a családot.

A Magyar Afrika Társaság (AHU) 2010 óta indít olyan programokat, amikben a rászoruló gyermekeket segítik. A programok céljáról Patay Dóra, egészségfejlesztési szakértő mesélt nekem.

„Ezeknek a programoknak mindig az volt a célja, hogy azokat a gyermekeket támogassuk, akik valamilyen okból kifolyólag hátrányos helyzetben vannak. Ez a hátrányos helyzet jelentheti azt, hogy nagyon szegény családból jönnek, tehát olyan szegény családból ahol nem tudják számukra biztosítani az alapvető ellátást, az alapvető ruházkodást, vagy akár iskoláztatást. Ebből azért lehet sejteni, hogy Ugandában elég sok ilyen gyermekről és családról beszélünk. Illetve olyan gyerekeket próbáltunk segíteni az elmúlt években, akik árvák, tehát a szüleik meghaltak, vagy magukra hagyták őket, illetve a harmadik gyermekcsoport, akikkel foglalkozunk, a testi illetve értelmi fogyatékos gyermekek.”

Programjaik Maliban és Etiópiában futnak, de most decemberben is indítanak majd egy új gyermektámogatási programot, méghozzá Ugandában, a St. Kizito árvaházban.

Ez a program a többihez hasonlóan ugyanúgy fog működni. Neten keresztül is be lehet majd kapcsolódni a programba. Az AHU honlapján hamarosan megjelenik a gyermekek arcképcsarnoka, ahol a szülők kiválaszthatnak egy, vagy akár több gyereket, akiket támogathatnak havi 4 ezer forinttal. A pénzadomány nem csak a gyerekek oktatására, de az alapvető ellátásukra is megy majd. Ide tartozik az étel, a ruháztatás, az egészségügyi ellátás, illetve azok a dolgok, amire még szükségük lehet. Az aktív kapcsolattartás az árvaház, a gyerekek és a szülők között folyamatosan lesz, így a támogató szülők is tudnak majd értesülni arról, hogy jó helyre került az adományuk.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián Dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,178RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta