Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Agámákon fejtik meg az álmok eredetét

Agámákon fejtik meg az álmok eredetét

Minden élőlény álmodik? Vajon mikor jelent meg az evolúcióban az álmodás képessége?

Bárki, akinek kutyája van, tudja: nem csak az emberek tudnak álmodni. Természetesen nem láthatjuk az álmaikat, de tudunk találgatni, mi futhat át vajon az agyukban a REM = Rapid eye movement, vagyis “gyors szemmozgás” alvási fázisa során. Más emlősök, és a madarak is mutatták jelét annak, hogy álom futna végig agyukon. Mivel a madarak eredetét a dinoszauruszokhoz kötik, feltételezik, hogy akár a tirannoszauruszoknak is meglehetett a maga nagyméretű álma.

Forrás:ru.pngtree.com

 

Paul- Antoine Libourel elektródákkal vizsgálta a szakállas agámák (pogona vitticeps) agyhullámait. Két, különböző agyhullámot véltek felfedezni. Egy alacsony frekvenciájút, mély alvás során, a másik jel, pedig akkor tűnt fel, mikor ébren volt. A szemük nem mozog úgy, mint az emlősöknek, REM alváskor, azonban agyhullámaik azonos jelet mutatnak, melyek feltételezik, hogy az álmodás folyamata megy végbe.

Forrás:wikipedia

 

Érdekesség, hogy ilyen jeleket a teknősöknél és krokodiloknál nem véltek felfedezni, így a tudósoknak további kutatásokra van szüksége, hogy teljességgel kijelenthesse: a hüllők tudnak álmodni. Bizonyos gyík fajok tudnak, és hála a szakállas agámáknak: egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megismerjük az alvás REM fázisát.

Agámákon fejtik meg az álmok eredetét
Szerinted már a dinoszauruszok is tudtak álmodni?

Borítókép:iflscience

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share