Agyi implantátum gyógyíthatja meg a vakságot

Rovat

Megosztás

Elon Musk cége fejlesztette ki a technológiát, amely visszaadja a látást. Az agyi implantátumról azt mondják, már működik, és csak egyre jobb lesz!

Nemrégen még egy sci-fi-be illő mesének tűnhetett volna, hogy egy agyi implantátum meggyógyítja a vak embereket. Most azonban egyre közelebb vagyunk a jövőhöz… Ugyanis a Nauralink nevű, kifejezetten erre az irányzatra specializálódott vállalat a közelmúltban több erre irányuló sikeres kísérletet hajtott végre.

A Blindsight névre hallgató termék tehát egy agyba ültetett, agyhoz kapcsolt mesterséges, ember alkotta eszköz. Amely speciális anyagból készült szálakat tartalmaz, maga a beültetéshez pedig nagy precizitású robot segítségét is igénybe veszik. A szerkezet működéséhez szükséges energiát pedig egy apró, tölthető és cserélhető akkumulátor biztosítja.

Majmokon már tesztelték is az eljárást és igen jó eredményeket értek el vele, mivel az ő esetükben a látásuk visszatért. Hamarosan tehát megkezdődhetnek az embereken végzett kísérletek is.

Az egyelőre még nincs tisztázva, hogy a látássérülés milyen típusait képesek orvosolni, de az igen, hogy a kép minősége egyelőre még távolról sem tökéletes. A látvány ugyanis még pixeles, a mozgások nem folyamatosak, viszont azt, hogy e téren óriási fejlődési potenciál van még a technológiában. Állítólag már nem kell sokat várni, és a végeredmény teljesen megközelítheti azt, amit a valóságban látunk.

Musk azonban kiemelte, hogy a kutatás során egyetlen állat sem halt vagy sérült meg.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta