Akik megváltoztatják a világot | Grrrl Power!!

Rovat

Megosztás

A Girl Power kifejezés, mára fogalommá vált! A nők erejét, függetlenségét, szabad akaratát és választását fejezi ki a mozgalom elnevezése.

A 21. században, egy hosszabb folyamat részeként elérkeztünk oda, hogy a történelmet is alakító, erős, lázadó, független, elszánt nőket rehabilitálják oly módon, hogy történeteiket széles körben terjesztik, – a feldolgozásuk által ismertté teszik őket, – különböző olvasmányokban, ezzel is erősítve a fiatalok, nők öntudatát.

Az öntudat már korán, kisgyermekkortól kezdve fejlődik bennünk. A viselkedésünket, a dolgokhoz való hozzáállásunkat, a gondolkozásunkat minták határozzák meg! Ezeket közvetítik a szüleink, a tanáraink, a barátaink, sőt az olvasmányaink is!

Rengeteg női példaképet lehetne említeni, akik az olvasmányainkból ismertek, és sokáig éppen női mivoltuknak köszönhetően hangsúlytalanok maradtak, miközben létezésük és tetteik alakították a történelmet! Ilyen Kleopátra, Szilágyi Erzsébet, Jane Austen, Amelia Earhart, és még sorolhatnánk.

A Girl Power fogalommal való azonosulás, a mozgalom ideológiájának – eszméinek – elfogadása azt jelenti, hogy elfogadjuk azt, hogy mi magunk írjuk a saját történetünket! Mi alakítjuk a sorsunkat, hozzuk meg a döntéseinket!

Ne féljetek önmagatok lenni! Valósítsátok meg önmagatokat! 

Nagyon fontos tudnotok azt, hogy nőként ugyanolyan lehetőségeink vannak, mint bármelyik másik embernek, férfinak. Az évszázadok során berögzült gondolkodásmód, viselkedés, közvetített minta, amit a különböző, iskolában tanított történetekben Ti magatok is érzékelhettek, az, hogy a nők tehetetlenek, és mindig férfiak segítségére szorulnak, nem igaz!

Az Esti mesék lázadó lányoknak, 100 különleges nő történetét dolgozza fel. Persze, nem ez az egyetlen ilyen jellegű olvasmány, megjelentek magyar vonatkozású kötetek is, a Magyar mesék lázadó lányoknak, és az 50 elszánt magyar nő is! Ezekben példákat találtok arra nézve, hogy a nők tetterősek, és mindig is meghatározó alakjai voltak történelmünknek!

Merítsetek ihletet! Higgyetek magatokban! Változtassátok meg a világot!

 

 

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a 200. részbe!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta