Aktívak voltak a fiatalok a Jövőfesztiválon

Rovat

Megosztás

Már harmadik alkalommal rendezték meg a Jövő+ Fesztivált, mely Magyarország első jövőtudatos fesztiválsorozata. Október 21-én Jövő+ Teaházzal és sok különleges programmal várta az érdeklődőket. az OTP Fáy Alapítvány egyedülálló O.K. központja.

 

A Földünkért Világnapon a rendezvénysorozat különleges szakmai nappal folytatódott az O.K. központban.  Sok olyan téma szerepelt az egész napos programban, mely megmozgatta a fiatalok fantáziáját. Délelőtt a Budai Középiskola diákjai a környezet és a gazdaság kapcsolatát bemutató tematikus tréningeken vehettek részt.  Az izgalmas témák között a megújuló energiaforrások szerepe, a különböző fejlesztések, beruházások épített és természeti környezetre gyakorolt hatása, az ingatlanfejlesztés társadalmi szempontjai szerepeltek. A fiatalokat különösen a fenntartható fejlődés kérdései  izgatták.

Délután Azurák Csaba moderálásával szakmai előadásokon várták a középiskolásokat. Mészáros Ábel városfejlesztéssel foglalkozó építészmérnök Budapest urbanisztikai fejlesztéséről beszélt. A diákok megismerhették a Duna szerepét a város fejlődésében, a fenntartható fejlődés terveit a XXI. században, de szóba került az állatkerti vízilovak fürdővize és a Városliget jövője is.  Különleges felvételeken keresztül láthatóvá vált a folyó elmúlt 100 éve, és hogy milyen hatással volt a város fejlődésére. Egy Budapest méretű világváros fejlesztésekor rengeteg szempontot kell figyelembe venni, de a legfontosabb az élhetőség és a fenntarthatóság.

Dr. Kiss Róbert Richard, Prima Primissima-díjas újságíró a Tiszta városok nemzetközi környezettudatossági program céljait és programjait mutatta be, a különleges hulladékhasznosítási pályázatokkal, fiatalokat országhatárokon át megmozgató Miss Éden környezetvédelmi szépségversennyel. Vajon környezettudatosabban élnek-e Japánban, hogyan készül estélyi ruha petpalackból? Mindez kiderült az érdekes negyvenöt perc során.

Következő vendégként Juhász Árpád, geológus a klímaváltozás elleni küzdelemről beszélt. A neves ismereterjesztő geológus szinte az egész világot bejárta az elmúlt évtizek során. Rengeteg fotóval illusztrált előadásában éppúgy szó volt a gleccserek folyamatos pusztulásáról, mint a dél-ázsiai bennszülöttek barátságáról. Az előadás előbb-utóbb beszélgetéssé változott, hiszen a környezet változásainak látványos bemutatója szinte ingerelte a fiatalokat. A rengeteg kérdés  között leginkább arra oltak kiváncsiak a kérdezők, melyek a Föld leginkább veszélyezetett területei.

A következő előadó Tömöri Balázs, a Greenpeace képviselője pedig egy aktivista hétköznapokban vívott harcairól számolt be. A Greenpeace leginkább erőszakmentes aktivitásával, a különféle világméretű akciókkal nem volt ismeretlen a cselekvésre amúgy is vállalkozó középiskolások számára.

Kérdésekben nem volt hiány, hiszen a fiatalok számára a most felvázolt környezettudatos jövőkép a jelen valóságát jelenti majd.

A nap zárásaként a Mary PopKids együttes adott különleges akusztikus koncertet, melyre előzetes játék során 20 szerencsés is nyerhetett belépőt. A zenekar tagjainak is fontos, hogy óvják környezetüket: „Közszereplőként nem mindegy, hogy milyen példát mutatunk a rajongóinknak, de magánemberként is figyelünk mind szűkebb, mind tágabb környezetünkre, illetve tudatosan ügyelünk arra, hogy a hétköznapokban is környezetbarát módon éljük az életünket.” – mondta a zenekar énekese, Bártfalvi Sándor.

Az előadásokon és tréningeken túl sok más érdekesség is várt a résztvevőkre, a Jövő+ teaházban, híven az O.K. központ hagyományaihoz. Aki akarta, hulladékból és papírból hajtogathatott origamit, sőt a bátrabbak a Segway szlalom pályán is kipróbálhatták ügyességüket.

„A felelős hozzáállás nemcsak a pénzügyekben, hanem a környezettudatos gondolkodásban is fontos, ezért indítottuk el a tavalyi év során Környezetgazdálkodási tréningmodulunkat. Ha már középiskolás korban sikerül elérnünk, hogy a fiatalok megtanulják, hogyan gazdálkodjanak megfelelően környezetükkel, fontos előrelépést tettünk nemcsak a jövő generációjáért, hanem a hosszú távú, fenntartható fejlődés és a természeti források védelme érdekében is.”- mondta a nap végén  Dr. Virágos Gábor, az O.K. Központ intézményvezetője.

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta