Alacsony az önértékelésed? Ezek a kérdések megmondják!

Rovat

Megosztás

Az önértékelés a magadról alkotott általános értékelést jelenti. Az elégedett élethez fontos, hogy megfelelő legyen az önértékelésed. Arról, hogy jelenleg hogy állsz ezen a téren, adhat egy képet az, ahogy az alábbi kérdésekre válaszolsz.

Az, hogy milyen egy személy önértékelése, számos dologtól függhet. Talán történt valami olyan esemény az életében, ami miatt pozitív vagy negatív irányba mozdult, vagy esetleg alapból van egy általános véleménye önmagáról.

A pszichológiában az önértékelést hosszú és átfogó kérdőívekkel mérik, az alábbi pár kérdés viszont egy lehetőséget biztosít arra, hogy megvizsgáld, érdemes-e foglalkoznod az önértékelésed fejlesztésével.

1. Tudod érvényesíteni a képességeidet, eredményeidet, sikereidet más emberek mellett?

Itt érdemes olyan helyzetekre gondolni, amikor csapatban dolgoztál vagy akár egy baráti összejövetelen egy közös feladatot oldottatok meg. Mennyire tudtad bizonyítani, hogy rátermett vagy, esetleg valamiben kiemelkedő tehetséged van? Ha úgy érzed, ez nem mindig sikerült, talán érdemes megvizsgálnod, hogy mi áll e mögött.

2. Képes vagy úgy hibázni, hogy ne érezd alkalmatlannak magad?

Aki dolgozik, az hibázik- a mondás is így tartja. Valóban, aki valamibe belekezd, idővel szembesülhet azzal, hogy nem teljesen tökéletes munkát végez, esetleg hibázik. Ez azonban nem az alkalmatlanságot jelenti, hanem azt, hogy van még mit tanulnia.

3. Elégedett vagy azzal, aki vagy, ahogyan viselkedsz?

A magas önértékelésű emberek elégedettek önmagukkal, a kritikákat pedig bátran fogadják, hiszen tudják, hogy ez nem a gyengeségüket, hanem a fejlődési lehetőségüket mutatja. Ha úgy érzed, elégedetlen vagy magaddal, kérd ki a barátaid, szüleid véleményét arról, hogy szerintük miben érdemes fejlődnöd.

4. Magabiztosnak érzed magad olyanokkal, akikkel életedben először beszélsz?

Teljesen normális, ha ismerkedések során először óvatos és visszafogott vagy. Ha azonban azt érzed, hogy egy szót sem mersz szólni egy társaságban, akkor lehet az önértékelésed alacsony szintje akadályoz. Bízz magadban, a véleményedben, és bátran vállald a felvetéseidet egy új közegben is.

5. Vállalod a konfliktusokat, ha erre szükség van?

Senki nem szereti folyamatosan konfliktusokkal körülvenni magát, de előfordulhat olyan helyzet, ahol a vélemények ütközése konfliktust eredményez. Érdemes elgondolkodnod, hogy ilyenkor hogyan szoktál reagálni. Fontos, hogy megőrizd a nyugalmad, és úgy fejezd ki a véleményed, hogy ezzel ne sértsd meg a másikat. Hiszen nem ellenségek vagytok, csak a véleményetek különbözik.

Ha a fenti kérdésekre leginkább nemmel válaszoltál, akkor lehet érdemes fejleszteni az önértékelésed. Az önértékelés ugyanis nem egy állandó állapot, számos tényező befolyásolja. Vannak helyzetek, ahol magabiztos lehetsz, máshol viszont bizonytalannak érezheted magad.

A legfontosabb, hogy magaddal rendben legyél, és a hiányosságaidat ne tragédiaként, hanem fejlődési lehetőségként fogd fel.

Hiszen minden új tapasztalattal, ahol sikeresen oldottál meg egy helyzetet, az önértékelésed is nőhet, annak növekedése pedig lendületet adhat számodra a nehéz helyzetekben.

Forrás: psychologytoday.com
giphy.com

Alacsony az önértékelésed? Ezek a kérdések megmondják!
Hogy érzed, neked alacsony az önértékelésed?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta