Ezt nézed:  / Hírek / Zsebpénz / Albérlet körkép – Saját szoba vs. kollégium

Albérlet körkép – Saját szoba vs. kollégium

Felvettek az egyetemre, de még nem tudod, hol fogsz lakni? Mielőbb kezdj lakás vagy kollégium után nézni, mert egyre nehezebb lesz megfelelő helyet találni! Az alábbiakban segítünk nektek, hogy könnyebben tudjatok tájékozódni.

Minden bizonnyal a két legelső és legfontosabb szempont, ha lakhatás után néztek, az ár és a elhelyezkedés. Az alábbi, Duna House által kiállított táblázatban átlagolva szerepelnek az egész ország albérletei. Ebből láthatjátok, hogy nagyjából mire kell számítani. Így, aki nem tud egy hónapban ennyit áldozni a lakásra, tovább is görgethet a kollégiumokhoz. Először azonban nézzük az albérleteket.

(null)

Hol találtok albérlet hirdetéseket?

A jofogas.hu-n összetett keresési lehetőséged van. Kritériumnak meg tudod adni az árat, az elhelyezkedést (nem csak Budapest), hogy hány négyzetméter legyen a lakás, és hány szobával rendelkezzen. Ha pedig találtál a kritériumoknak megfelelő lakást, képeket is tudsz nézni róla, és egyből felveheted a kapcsolatot a hirdetővel.

Az ingatlan.com-on te adsz fel hirdetést, ahol előre megszabod, hogy mit keresel, és mennyit tudsz rá áldozni. Ehhez meg kell adnod a nevedet, lakcímedet, emailcímedet és telefonszámodat. Nagyon hasznos ez az oldal, hiszen akik ingatlannal rendelkeznek, azok is keresik a bérlőiket. Azonban nem szabad csak erre az oldalra alapozni, hiszen lehet, hogy magadtól is találsz megfelelő lakást, illetve elképzelhető, hogy mivel a hirdetést több érdeklődőnek is elküldik, lecsapják a kezedről az ingatlant, mire észbe kapnál.

További oldal még az ingatlanrobot.hu, ahol budapesti lakások után nézhetsz, illetve az albérlet-szobatárs.hu, ahol nem csupán lakást, de szobatársat is találhatsz, akivel közösen tudjátok fizetni a bért és a rezsit. Ez különösen azok számára lehet kedvező lehetőség, akik vidékről jönnek, vagy vidékre mennek, és még senkit nem ismernek a leendő egyetemi társaik közül. Ha biztosan szeretnél szobát, és lakótársat is, akkor ne habozz a gólyatáborig, minél előbb elkezdesz kutakodni, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nem maradsz szállás nélkül.

barocco

Mire kell odafigyelni lakásbérléskor?

Lakásbérléskor rengeteg tényezőre kell odafigyelni az áron és az elhelyezkedésen kívül, éppen ezért  érdemes ingatlanközvetítőhöz fordulni. A szolgáltatás ingyenes (a főbérlő fizeti a jutalékot), és így számtalan kellemetlenségtől és felesleges köröktől mentesülhet a bérlő.

A leendő lakás bérleti díja csak egy tétel, informálódni kell a többi kiadásról is: ki kell kérni a közüzemi számlákat, és érdemes meggyőződni a lakás tehermentességéről, ugyanis egy korábban felhalmozott közüzemi hátralék esetleg a szolgáltatás lekapcsolásával is járhat. A számlák összege ezen felül kellő információt ad a jövőbeni rezsikiadásokról is, amivel szintén számolni kell. Tisztázandó továbbá a közös költség összetétele és mértéke is.

Kollégiumi szobák esetén mire kell számítani?

Szoba2_1

Ha kollégiumba szeretnétek költözni, az adott egyetem vagy főiskola elektronikus rendszerén (Neptun/ETR) keresztül jelentkezhettek, a határidő augusztus első vagy második hete. A kollégiumi helyet mindig egy vagy két félévre kapjátok meg. Az elbírálásnál figyelembe veszik a szociális helyzeteteket, az intézmény és a lakóhelyetek közötti távolságot, a felvételi, később pedig a tanulmányi eredményt, de számít a szakmai, közéleti tevékenység is. A legtöbb kollégiumba csak a nappali tagozatos hallgatók pályázhatnak.

A szobák általában 2-4 ágyasak, de van, ahol kétszobás apartmanban lakhattok, sőt, több helyen lehet választani egyágyas szobát is, általában 10-15 ezer forinttal drágábban. A kollégium jóval olcsóbb, mint az albérlet: már havi 10 ezer forint alatt megúszhatjátok, igaz, az önköltséges hallgatóknak a legtöbb egyetemen többet kell fizetniük. Az összeget mindig a hónap elején kell utalni: ezt a Neptunon, ETR-n keresztül, gyűjtőszámláról könnyen megoldhatjátok.

Albérlet vs. koli
Ha minden szempontot figyelembe veszel, hova költöznél inkább?

Képek:

www.duf.hu

Duna House

www.alberlet.hu

kolhok.elte.hu