Állati jó kapcsolatok. Monogámia az állatvilágban

Rovat

Megosztás

Ne felejtsétek el, hogy ma van Valentin napja! Ilyenkor mindannyian az örök szerelem gondolatának a lázában égünk. Ritkán fordul meg ilyenkor az a fejünkben, hogy talán nem is mi vagyunk az a faj a Földön, amelyik ezt az ideált a legsikeresebben valósítja meg, és megéli az egész életen át tartó harmonikus hűséget.

Hogyan lehetséges egyáltalán, hogy a Földet benépesítő élőlények közül néhány akár egy egész életen át képes fontosnak tartani egyetlen egy fajtársát? Egyes kutatók szerint ezt úgy biztosítja a természet, hogy a monogám fajok agyában, köztük a mienkben is jócskán akad a hosszú távú kötődéshez elengedhetelen hormonokból, oxitocinból és vazopresszinből.

Gibbonok

A gibbonok életre szóló szövetséget kötnek. Kurkászással töltik az idejük nagy részét, és (szó szerint) együtt lógnak a fák ágain. Azonban az ő életük sem egyszerű hosszú távú kapcsolatukban. Néha bizony megjelennek udvarlók is, a partnerek sokszor mással „flörtölnek”, és az is előfordul, hogy a pár egyik tagja másik társat választ magának.

Northern White-cheeked Gibbons, (Nomascus leucogenys, Hylobates concolor leucogenys), pair, captive, Asian species, Czech Republic, Europe

Hattyúk

Az egymással szemben ábrázolt, nyakukkal szívet formázó hattyúpár képe az örök szerelem szimbóluma nekünk, embereknek is. Valóban, ezek az állatok életre szóló, vagy legalábbis nagyon sokáig tartó szövetségeket kötnek. De azért nem tökéletes a hattyúk románca sem. A romantikus kép a hétköznapokon szürkébb. A hattyú-párok életét nagyrészt kitölti a tojások kiköltése, az utódok fölnevelése, a vándorlás és az élelemszerzés.

hattyűk, borítókép

Fekete keselyűk

Ezek a nem túl csinos madarak is egy életen át kitartanak egymás mellett, sőt az idegen trónbitorlókkal a hímek meg is küzdenek. Itt a bizonyíték, hogy nem feltétlenül kell vonzó külső az örök szerelemhez.

keselyűk

Francia vitorláshalak

Ezeket az állatokat sohasem látod magányosan. Együtt vadásznak, vándorolnak és közösen védik meg a területüket más állatoktól.

angyalhal

Farkasok

A farkas, a mesebeli gonosztevő. Piroska és legfőképpen a nagymamák ősellensége a valóságban igazán családcentrikus. A farkaspárok nagyon odaadóan és gondosan nevelik utódaikat.

farkasok_pár

Préri pockok

Noha a legtöbb rágcsáló nem éppen monogám típus, ezek a kis állatkák a hűség igazi mintapéldái. Állandóan szorosan egymás mellett kuporognak, együtt raknak fészket, és megosztják az utódok felnevelésének a felelősségét is.

préripocok

Galambok

A magyar nyelv is emlékeztet arra, hogy a galambok az igaz szerelem szimbólumai: a szerelmesek nálunk „turbékolnak”. A galambok hűsége nem csak legenda, a galambpárok valóban életük végéig együtt maradnak.

gerlepár

 

Örök szerelem
Te hiszel az örökké tartó szerelemben?

 

(Képek forrása: http://petofivtnagyrabe.wix.com, http://www.robertharding.com, http://www.zastavki.com, http:// blog. audubonguides.com, https://rollingharbour.files.wordpress.com, http://animalpairs.pietower.com, http://www.nature.com )

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,700RajongóLike
179,673KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta