Amikor a sovány se elég jó! – Ez a tinilányok egyik leggyakoribb betegsége

Rovat

Megosztás

Biztosan te is hallottad már az anorexia szót, és valószínűleg számos elképzelés, gondolat lehet a fejedben ezzel a betegséggel kapcsolatban. Összegyűjtöttük, mit is érdemes tudnod róla.

Az anorexia egy súlyos étkezési zavar, ami kóros alultápláltságot eredményez. Az ezzel kapcsolatos betegség hivatalos megnevezése az anorexia nervosa. Erre a betegségre jellemző az étkezési magatartás tartós zavara, a hízástól való félelem, és a testsúly kontrollálása alacsony testsúly ellenére is.

Több típusa létezik

A betegségnek két típusa van. Az egyik a restriktív típus, amikor a személy a testsúly gyarapodását próbálja kontrollálni, leginkább az ételfelvétel korlátozásával. A másik típus a purgáló, ami a kalórialeadást célozza meg, például túlzott testedzéssel, vagy akár olyan drasztikus módon mint például az önhánytatás.

Kikre jellemző?

A betegség jellemzően a serdülőkorban jelenik meg. Sajnos azt lehet mondani, hogy az anorexia nervosa a serdülő lányok körében a harmadik leggyakoribb krónikus betegség. Főleg a lányokra jellemző betegség, de egyre több fiút is érint a kórkép.

Forrás: psemltd.com

Mik a tünetei?

A legfontosabb, hogy az étvágytalanság nem jelent automatikusan anorexiát, fontos a testképzavar megélése is, hiszen az ebben a betegségben szenvedő ember folyamatosan elégedetlen a testalkatával, és túlzott soványsága ellenére is fogyni akar. Emellett pszichológiai tünetek is megjelenhetnek, például ingerlékenység vagy depresszió.

Miért alakul ki?

A betegség kialakulásának számos oka lehet. Sokszor pszichológiai okok húzódnak meg mögötte, így például stresszes életesemények vagy akár egy trauma. Kiválthatja a társadalmi elvárásokból fakadó karcsúsági kényszer, vagy akár a kontroll érzetének hiánya, mely utóbbit a személy a súlyának kontrollálásának próbál elérni.

Forrás:psemltd.com

Miért kiemelten veszélyes?

A betegség nagyon veszélyes, ugyanis az étkezések súlyos korlátozása só- és vízháztartási problémákat, fosztfáthiányt, szívproblémákat, lányoknál a menstruáció elmaradását okozhatja. Olyan tünetek jelenhetnek meg, mint a hajhullás, köröm töredezettsége, sápadt bőr. A testi tüneteken túl a személy szociális kapcsolatai beszűkülnek, gondolatait leginkább étkezései és súlya foglalják le, emellett pedig koncentrációs zavarok is felléphetnek.

Van rá megoldás!

Ha magadon vagy esetleg az egyik barátodon észreveszed az anorexia nervosa tüneteit, azonnal orvoshoz kell fordulni. A betegség kialakulásának számos oka lehet, melyek felismerésével a problémák megoldhatóvá válhatnak, és elkerülhetők a betegséggel együtt járó súlyos szövődmények és következmények.

Források: Balázs J., Miklósi M.(2015). A gyermek-és ifjúkor pszichés zavarainak tankönyve
wikipedia.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta