Amikor azt hiszed, rezeg a feneked – A fantomrezgés szindrómája

Rovat

Megosztás

Veled is előfordult már, hogy odakaptál a farmered zsebéhez, mert azt hitted, a Te telefonod rezeg? Érezted már, hogy mozog a kabátod zsebe, de amikor kihalásztad  készülékedet, és ránéztél, csalódnod kellett? Akkor bizony Te is benne vagy abban a 90%-ban, akik ezt a jelenséget, a fantomrezgés szindrómáját már átélték. 

Nem ismeretlen jelenség, hogy ha azt várjuk, hogy hívjon minket valaki, akkor minden apró rezzenésre felkapjuk a fejünket és rápillantunk a telefonra, nem adott-e ki hangot vagy nem rezgett-e. De se egy nem fogadott hívás, se egy üzenet, se egy poszt rólatok a Facebookon. No, de mi van, ha nem várunk konkrét személyre?  Akkor mégis mire várunk folyamatosan?

1

2

3

Az egyik legésszerűbb magyarázat a FoMO szindrómával magyarázható, amiről már egy előző cikkünkben írtunk. Eszerint az életvitelünket jellemzi, hogy mindig online vagyunk, állandó készenlétben vagyunk arra, hogy előkapjuk a zsebecskénkből készülékünket, és visszaválaszoljunk, visszatelefonáljunk, posztoljunk vagy bármit csináljunk, ami a többi emberrel kontaktban tart minket. Ha nem pillantunk rá a lehető legtöbbször telefonunkra, akár azt is érezhetjük, hogy valamiből igencsak kimaradunk. Ez pedig egy ördögi kör. A folyamat öngerjesztő, hiszen, ha visszacsatolást nyerünk, azaz valóban jött valami „üzi”, az érzés serkenti bizonyos hormonok, például a dopamin a termelődését.  A dopamint pedig szereti testünk, ezért szívesen hisszük akár a semmit is rezgésnek, hátha dopamin közeleg a levegőben. Akarom mondani, a testünkben. 🙂

Névtelen

Persze nem ért mindenki egyet ezzel a megközelítéssel. Így van Robert Rosenberger is, a Georgia Tech filozófusa. Szerinte itt a telefonnal való kapcsolatunkra kellene koncentrálnunk, azaz arra, hogyan viszonyulunk egy egyszerű használati eszközhöz. Tanult testi szokásnak véli a jelenséget, miszerint, ha a telefonunk állandóan a zsebünkben van, egy idő után úgy tekintünk rá, mint testünkhöz tartozó elengedhetetlen tárgyra, mint például a szemüvegünk, ami nélkül nem látunk rendesen. A telefon nélkül meg nem létezünk?  A lényeg, hogy érezzük a rezgését, akkor már baj nem lehet. Valakire mi várunk, vagy valaki ránk vár.

07phan

 

Amikor azt hiszed, rezeg a feneked
Te hitted már, hogy rezeg a telefonod, amikor meg sem mukkant?

 

foto: http://static-assets.komando.com/, textually.org

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta