Amikor megjelenik a zöld szemű szörny…

Rovat

Megosztás

Shakespeare óta, ha a zöld szemű szörny szóba kerül, rögtön mindenki egy valamire asszociál, ez pedig nem más, mint a féltékenység. A féltékenység mumus módjára riogatja a szerelmes párokat és próbál beférkőzni a kapcsolatokba. Az érzést mindenki jól ismeri, de azt tudod, hogy milyen okok húzódhatnak meg a háttérben?

A féltékenységhez általában mindenkiben negatív előjel társul, de egy kis egészséges versengés még meg is fűszerezheti a kapcsolatot, elmélyítheti a köteléket, ha látjuk, hogy párunk másoknak is tetszik. Akkor van baj, ha a féltékenység egyéb forrásból táplálkozik például a birtoklásvágyból. Sok kapcsolat ment már tönkre azért, mert valaki ki akarja sajátítani a másikat. Hová mégy? Kivel? Mikor érsz haza? Mit csináltál? Állandó ellenőrizgetések, telefonhívások, jelszófeltörés stb.  Ez a kontrollmánia egyik félnek sem tesz jót, de őszinte beszélgetéssel vissza lehet térni az egészséges kapcsolat terepére. Azok mellett, akiknél a féltékenység már beteges méreteket ölt és kezelni sem tudják jobb, ha Te sem sanyargatod magad.

A birtoklásvágyon kívül az önbizalomhiány is termékeny táptalaja lehet a zöld szemű szörny megtelepedésének. A féltékenységre hajlamos fél ilyenkor saját, negatív önértékelését vetíti ki a kapcsolatra, állandóan összehasonlítgatja magát másokkal, aminek a végén rendszerint ő marad alul. Én nem vagyok elég vékony, szép, túl kicsik a melleim, neked a másik biztosan jobban tetszik, nem is értem miért vagy velem és még sorolhatnánk. Az önbizalomhiányos személy attól retteg, hogy a párja bármikor találhat valaki jobbat nála, akiért egy szempillantás alatt elhagyhatja, ezért minden általa potenciális riválisnak vélt személyre ferde szemmel néz. Itt sajnos csak egyetlen megoldás létezik, a féltékeny félnek ki kell békülnie önmagával, hinni abban, hogy Ő is ugyanolyan szerethető, mint mások.

Végül van, amikor azért vagyunk féltékenyek, mert saját vágyainkat, gyengeségeinket a párunkban is felfedezni véljük. Például, ha egy buliban összeakad a tekintetünk egy idegennel, és az a vártnál hevesebb szívdobogást vált ki belőlünk vagy az exünk gyakrabban jut eszünkbe a kelleténél, akkor felébred bennünk a gyanú, hogy a párunk is megteheti ugyanezt. Bármikor találkozhat valakivel, akiről kiderülhet, hogy jobb nálunk és akkor mi hoppon maradunk. Bizony nehéz megtalálni az egyensúlyt, és feltétel nélkül megbízni a másikban, közben pedig önmagunkat is szeretni, de azért hívják párkapcsolatnak ezt a dolgot, hogy a felek segítsék egymást.

Olvass még többet a témában!

 

A zöld szemű szörny
Te csaltad már meg a párodat?

 

Képek: huffingtonpost

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,157RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta