Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Amit nem tudtál a világ egyik leghíresebb babájáról

Amit nem tudtál a világ egyik leghíresebb babájáról

Nem a Barbie titkait leplezzük most le. Egész más irányba indulunk, Oroszország felé. Bár az egyik legismertebb orosz szuvenír, szinte alig tudunk valamit a kisebb-nagyobb darabokból álló Matrjoska babáról. Vajon mi köze van Japánhoz és a Tic Tac-hoz?

Bár sokan úgy hiszik, mégsem ősi orosz kézműves termék a Matrjoska. A legelsőt alig több mint száz éve, az 1890-es években készítette Vaszilij Zvezdocskin esztergályos és Szergej Maljutin festő.

matrj1

Mindkettőjüket a japán kultúra ihlette meg. Egyesek szerint a Daruma baba. Ez a piros papírmaséból készült nyomott gömbfigura a zen buddhizmus alapítóját, Bódhidharmát ábrázolja. A tenyérnyitől az embernagyságúig bármekkora lehet. Mások szerint viszont a Fukurumu utánzata lehet a Matrjoska. A Bölcsesség istenének fa szobrocskája hat kisebb istenséget tartalmaz.

A Matrjoska elnevezése a Matrjona női névből ered. Rendkívül népszerű volt a 19. századi Oroszországban és tiszteletreméltó nőt, családanyát, illetve anyucit is jelent.

Nemzetközi szinten 1900-ban mutatták be először a Matrjoskát a Párizsi Világkiállításon, ahol bronzérmet kapott. Oktatási és technikai szempontból is az egyik legjobb játéknak nevezte a zsűri.

matrj3-1024x472

Leginkább nyír-, éger-, hárs-, nyár- és balsafából készítik, az egyes sorozatokat egyetlen darabból. A megmunkálás előtt két évig szárítják a fát. Legelőször mindig a legkisebb darabot faragják ki.

Az 1930-as évek előtt csak kézművesek, vagy orosz művészek festették a babákat. Tömeggyártásuk az 1930-as évek közepén indult.

matrj5-300x250

Minél több darabból áll, annál drágább a Matrjoska. Az eddigi legnagyobb hetven darabos, és Hongkongban mutatták be 2010-ben. A legapróbb darabja akkora, mint egy szem Tic Tac.

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share