Ezt nézed:  / Suli / Amit a suliban tanítani kellene

Amit a suliban tanítani kellene

Tantárgyakból sosincs hiány. Nagyon változatos az oktatás. Rengeteg dolgot tanulhatsz a suliban. Valamiből jeleskedni fogysz, valamiből pedig csak kínkeservesen átvergődsz valahogy. Nagyon sok mindent nem használsz a való életben, de megtanultad, sok mindent pedig használnál, de nem tudod hogyan kell. Összeszedtem azokat a dolgokat, amiket tanítani kellene a suliban.

 

Helyes táplálkozás

vegetable_l

Mindenkinek van egy kép a fejében, és nagyjából tudja, hogy mit is jelent helyesen táplálkozni. Nincs csipsz, csoki… stb. De nem csupán ennyiről van szó. A szükséges élelmi rostok és vitaminok szintén elengedhetetlenek, amikről legtöbbünknek fogalma sincs.

Helyesen táplálkozni nem azt jelenti, hogy lemondunk az élvezeti ételekről/italokról, csupán odafigyelünk, hogy mit és mennyit. Így az elhízást is mérsékelni lehet, valamint egészségesebbek leszünk. Ugyanúgy lehet finomakat enni, csak tudni kell, hogy mit.

 

Az internet használata és veszélyei

creepy

Azt gondolnátok, hogy a használatot nem kell bemutatni. De igenis nagy szerepe van, hogy mit és hol nézünk. Tömkelegével vannak téves információk a neten, valamint az sem mindegy, hogy hol keresgélünk.

Az internetnek számos sötét oldala van, és potenciális veszélyeket is rejteget. Kezdve azzal, hogy nem tudhatjuk, akivel csevegünk, az valóban annyi idős-e, amennyinek mondja magát.

Hogy egy dolognak hol nézünk utána, az sem mindegy, mert valótlan információba is belefuthatunk.

 

Felvilágosítás szakszerűen

sex-education759

A szexuális felvilágosítás elengedhetetlen az élethez, azonban a suliban kevés szó esik róla. Egy-két óra alatt kötelezően lezavarják, de ezzel csupán nagyvonalakban számolnak be róla. Külön tantárgyba kéne foglalni és alaposan megbeszélni a biztonságos szexet, valamint az ezzel járó dolgokat.

Senki nem készít fel rá, hogy pontosan mi és hogyan fog történni az első alkalommal, így érhető, ezen a téren nagy a bizonytalanság.

 

Bank

bank

A bankrendszer működéséről vajmi keveset tudunk, viszont a későbbiekben igenis fontos lesz. Most még csak nagyon kevesen vagytok kapcsolatban bankokkal, illetve nem látjátok át a rendszert.

A tőke, tranzakció, lekötés, befektetés, kamat szavak nem sokat mondanak, de annál inkább tudnotok kell majd ezek jelentését, valamint kiigazodni a szövevényes világban. Sajnos a suliban ezekről csak nagyon ritkán esik szó, pedig igazán fontossá válik a későbbiekben.

 

Pénzkezelés

penz1

Most még ugyancsak nem igazán aktuális, de később szerepe lesz, hogy mihez kezdjünk a pénzünkkel. Ha van egy kis tartalékunk, azt nyilván nem a párna alatt célszerű tárolni, inkább érdemes befektetni.

De a mindennapos használatban is sokat okulhatnánk belőle, hogyan gazdálkodjunk belőle és ne szórjuk el azonnal mindet.

 

Amit a suliban tanítani kellene
Elégedett vagy az oktatási rendszerrel?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share