Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Ilyenek a hippik!

Ilyenek a hippik!

Hippik. Erről a szóról a legtöbb embernek a virágkoszorű a hajban. John Lennon napszemüveg, fesztiválok és talán a drogok jutnak eszükbe. De kik is a hippik? Honnan is ered ez az egész őrület? 

A hippi kifejezést manapság már inkább öltözködési stílusra használják, pedig kőkemény elvek és életstílus volt az, amit a hippik a ’60-as ’70-es években képviseltek.

Történetük

Az egész hippi kultúra az 1960-as években kezdődött az Egyesült Államokban. Szavadelvűek voltak, nem akartak a rendszer szerint élni, ezért sokszor tartottak háború ellenes tüntetéseket is, az akkoriban tartó vietnámi háború miatt, de az egész politika rendszert is bírálták. Sőt, a ’68-as választásokon aktív pártként voltak jelen. A nézeteik érdekes módon pacifista és anarchista nézeteket is magukba foglaltak. Lázadtak, de a szeretetet és a békét hirdették.

Életstílus

A hippik híresek voltak szabadelvű életstílusukról, nem voltak párkapcsolatok a közösségben, mindenki mindenkivel együtt volt, és ha gyerek született közösen nevelte a kommuna. A hippik eredetileg Haight-Ashburyből indultak, a ’70-es évekre már több, mint 15 ezer hippi lakott az elhagyatott, nagy viktoriánus házakban. Nomád életmódjuk volt, amivel a társadalmi változásokat akarták elérni.

Fotó: pinterest.com

Fotó: pinterest.com

Drogok

Na igen, a hippik nem utasították el a drogokat, leginkább hasist és marihuanát szívtak, de az LSD-t sem vetették meg. Ezzel a viselkedésükkel is a tudat még inkább kitágulását akarták elérni. Sőt, az Acid Test nevű fesztiválokon még osztogatták is nekik ezeket a pszichedelikus szereket.

Fotó: rebloggy.com

Fotó: rebloggy.com

Divat

Szinte az egyetlen dolog, ami ránk maradt a hippikből, az a divat irányzatuk. Színes, friss, fodros, szivárványszínű, jöhet náluk minden! Legjellemzőbb a hosszú haj, a trapéz farmer és virágmintás, fodros, tölcsérujjú blúzok. Ékszerek tekintetében pedig a békejel minden mennyiségben, fából faragott karkötők, gyöngyös nyakláncok. Mivel nem voltak gazdagok, ezért sokszor maguk varrták a ruháikat, mindenféle rongyokból, ezért is volt olyan egyedi a stílusuk.

Fotó: pinterest.com

Fotó: pinterest.com

Zene

A zenei fesztiválok híresek voltak, mint például a Woodstock Music and Art fesztivál, ami sokaknak szimbolizálta önmagában a hippi stílust és szubkultúrát. A fesztiválon nem mások léptek fel, mint Janis Joplin, Jimi Hendrix, The Who és még sokan mások. A hippik ezenkívül mind rajongtak a Beatles-ért is, maga John Lennon is hippi volt.

Ha szeretnétek belelátni a hippi feelingbe, akkor a Hair cimű filmet tudom ajánlani nektek. Addig is, “Szeretkezz, ne háborúzz!”, ahogy a hippik mondanák.

Fotó: pinterest.com

Fotó: pinterest.com

Ilyenek a hippik!
Te lettél volna hippi abban az időben?

Borítókép: playbuzz.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share