Angol vagy német? Melyik nyelvvizsga a hasznosabb?

Rovat

Megosztás

Ha már gondolkozol az egyetemi felvételin, vagy csak szorgalmas középiskolás, esetleg felső tagozatos vagy, biztos megfogalmazódott benned a nyelvvizsga gondolata. Milyen nyelvből érdemes nyelvvizsgát tenni 2019-ben?

Erre a kérdésre mindenki számára speciális válasz létezik. Nagyon sok külső tényező befolyásolja, hogy melyik nyelvből szeretnél vizsgázni. Egyre több iskolában tanítanak egyszerre minimum két nyelvet a diákoknak, így a svédasztal készen áll előttetek. Manapság már mindenféle nyelvet oktatnak, de a legnépszerűbbek Magyarországon az angol és a német.

Bizonyára, ha a suliban az elsőként tanult nyelved a német vagy kedvesebb a tanár, akkor szívesebben vizsgázol abból. Azonban érdemes nem ez alapján nyelvet választanod. Inkább a saját szád ízéhez igazítsd a döntésedet, azaz hogy melyik nyelvet tudod könnyebben magadévá tenni. Ha a német kiejtés nem megy, mert számodra túl darabos, akkor lehet, hogy az angol elharapott szavak jobban mennek majd.

Az is egy nagyon fontos szempont, hogy a későbbiekben hol képzeled el a jövőd. Ha külföldön szeretnél élni, akkor értelemszerűen az adott ország nyelvét tanuld meg, és inkább abba fektess kétszer annyi energiát, mint a másikba, hiszen külföldön a nyelvtudás nélkülözhetetlen. Ha Magyarországon szeretnél maradni, akkor elsősorban az angol nyelv a befutó, hiszen világnyelv és itthon is aligha van manapság olyan munkahely, vagy felnőtt közösség, ahol ne lenne ciki, ha meg se tudsz szólalni angolul.

Harmadik szempontként pedig a belföldi és nemzetközi piac, amit figyelembe kell venned. Ebből a körből is az angol kerül ki nyertesen, hiszen a legnépszerűbb nyelv a világon, mindenki ismeri és beszéli, az üzletkötés és a munkafolyamatok még Németországban is gyakran angol nyelven zajlanak, belföldi piacon is.

Persze ez nem csak a kereskedelemre igaz, hanem az ismerkedésre is. A közösségi médiában, vagy utazások során az angol az elsődleges nyelv, amivel a kapcsolattartás zajlik.

Tehát a konklúzió: alapjáraton az angol tudás valóban elengedhetetlen, de a német is egy remek nyelv, mindkettőből érdemes vizsgát tenned, elsősorban saját igényeidtől és tudásodtól válik függővé, hogy végül melyiket választod, de az angol nyelv nagyobb távlatokat nyit meg előtted. 25 éves kor alatt mindkettőből ingyen tehetsz nyelvvizsgát.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta