Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Anyám jobban szereti nálam a testvéremet!

Anyám jobban szereti nálam a testvéremet!

Testvérháború? Felejtsd el!

Gúnyolódunk, ha valamelyik tanár kiskedvencet választ ki magának az osztályból, magunkban morgunk, ha legjobb barátunk más lelkitársat is keres magának, azt azonban igencsak nehéz elviselni, ha tulajdon szüleink kivételeznek a testvérünkkel.

A legtöbb testvér közt előfordulnak kisebb-nagyobb viták. Nálunk is így volt ez nővéremmel, és kiskorunkban sokszor elsütöttük egy-egy veszekedést követően, békítő anyukánk szavait hallva, hogy „Persze, engem nem is szeretsz!”. De magunk sem gondoltuk ezt komolyan. Nem is gondolhattuk, hisz nem lett volna rá okunk – édesanyánk még a nekünk készített szendvicsekbe rakott szalámit is egyforma nagyságúra vágta. Ő nem ismeri azt a szót, hogy kivételezés.

Mi szerencsések vagyunk, jó családba születtünk. Rajtunk kívül azonban sok kamasz gondolja komolyan az említett mondatot, azaz hogy a szülőknek a másik gyerek a mindene, míg ő fabatkát sem ér számukra.

large son

A Szépség és a Szörny

A kivételezés gyakori oka, hogy az egyik testvér valamiben jobban teljesít, mint a másik. Esetleg szebbnek látja anya és apa. A bibliai Jákob szívéhez azért József állt a legközelebb, mert a fiú emlékeztetett legkedvesebb feleségére.  Nem kell azonban ilyen messzire mennünk, hogy ezzel a jelenséggel találkozzunk.

„ Sosem mondta ki, mégis érzem, hogy mamánknak a tesóm a kedvence. Szó mi szó, a nővérem nagyon csinos, és fiatalkori önmagát látja benne. Ennek ellenére engem is szeret, de jól esne, ha nemcsak a tanulmányi eredményeimet, hanem a külsőmet is megdicsérné néha– meséli egy lány, Kitti.

A másik eset, amikor az egyik gyerek tanulmányai jobbak a másikénál, a szülők pedig állandóan az ő bizonyítványával példálóznak. Attól még, mert okosabb egy tárgyban, szorgalmasabb, netalántán szebb, még nem kiválóbb ember nálad. Te is kiemelkedő vagy egy adott területen, legyen az a festés, programozás vagy az emberekkel való foglalkozás.

A kivételezés a pedesztrára emelt testvérnek kellemetlen lehet – ne haragudj rá a kialakult helyzet miatt, inkább fogjatok össze és nevessetek együtt, ha valamelyik családtag századjára süti el a testvéreddel kapcsolatos szlogent.

miley-cyrus-600

Örök harag

Ha viszont maga is kérkedik előnyös adottságaival, egészen biztosan kinyílik zsebedben a bicska. Testvérek vagytok, megjegyzéseit, szúrkálódását nem veheted levegőnek, mintha csak egy idegesítő osztálytárs szavai lennének. Egy házban éltek, egy családhoz tartoztok, ugyanaz a vér csörgedezik ereitekben – hamar megoldást kell találni erre az égető problémára. És nem a testvéred (jogos) meg – azaz visszatámadásával, azzal ugyanis magadon ejtenél mély sebet. Örökre összeveszni azzal az emberrel, akivel felcseperedtél és akire egy életen át számíthatnál, mi, ha nem harakiri?

A békülést, az egymás felé való nyitást csak egy higgadt, őszinte beszélgetéssel lehet elérni. Célszerű a testvéreddel és a szüleiddel külön-külön leülnöd, mert egy nagy közös családi kupaktanácson elszabadulhatnak az indulatok.

britney-spears-and-her-two-kids

A család fekete báránya

„Az öcséd sosem tenne ilyet!” – Egy elkeseredett anya nagyobbik fiához vágott szavai. Hiába nevelte ugyanúgy mindkettőt, az idősebbik gyerek rossz társaságba keveredett, elzüllött, családja ellen fordult – és mintha maga az ördög bújt volna belé. Teljesen más természet, mint az ifjabbik gyerek, aki segítőkész, tisztességes, és legfőképp: szereti, tiszteli a szüleit.

Te is a fekete bárány volnál? Mielőtt rátámadnál a család kiskedvencére, nem árt magadba nézned, nem lehetséges-e, hogy te tehetsz arról, jobban kedvelik testvéredet. Csúnyán beszélsz a szeretteiddel, akaratlanul is megbántva őket? Figyelmetlen vagy velük és eszedbe sem jut megkérdezni este, milyen napjuk volt? Hazudtál nekik, becsaptad őket? Vagy ennél is súlyosabb tettek írhatók számládra? Sosem késő bocsánatot kérni és jobb irányba fordulni. A pozitív változás  pedig nem a testvérháborúval kezdődik.

Szerző: Fekete Fanni

Fotók: weheartit

Testvéri szeretet
A te testvéreddel is kivételeznek?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share