„Anyu hagyjál már!” Hogyan állítsd le a szülői gárdát?

Rovat

Megosztás

Nem mindig egyszerű a szülőkkel szót érteni, és a koronavírus-helyzet miatti összezártság által felmerülhettek problémák a kapcsolatotokban. Nincs azonban semmi veszve, vannak praktikák, amikkel megkönnyíthető a kommunikáció szülők és gyerekeik között.

Hallgasd meg!
Lehet anyu/apu első mondatánál már ki tudnál akadni, de ne tedd! Hallgasd végig, hogy mit szeretnének tőled, ha nem rögtön az első szavak alapján ítélkezel, talán elfogadóbb tudsz lenni azzal kapcsolatban, amit várnak tőled.

Próbálj nyugodt maradni!
Kapcsolódik az előzőhöz, működhet akár a 10-ig számolós módszer is, de 1-2 mély levegő is segíthet, ha úgy érzed, elöntenek az érzelmek. Ha te nyugodt tudsz maradni, az hat a másikra is, és könnyebben juthattok közös nevezőre.

Használj „én-mondatokat”!
A konfliktuskezelés legnagyobb ellensége a vádaskodás, amikor egymásra mutogattok a beszélgetőpartnereddel. Ha azt szeretnéd, hogy megértsék a szüleid az álláspontod, használj én-mondatokat: „Én úgy érzem, hogy…”, „Én azt szeretném, hogy…”.

Így a saját szempontodból mutatod be a helyzetet és elkerülöd azt, hogy a másikat minősítsd.

 

Légy proaktív!
Nagyon hatásos tud lenni, ha egy konfliktushoz proaktívan állsz hozzá. Ha például örök probléma a szobád rendben tartása, akkor amikor már érzed, hogy ebből baj lehet, magadtól menj oda a szüleidhez, és jelezd, hogy te is látod a rendetlenséget, és ki fogsz takarítani. A legjobb, ha konkrét időpontot is adsz ehhez (például, hogy holnap megcsinálod), mert így ők is tudják mihez tartani magukat.

Kérj idő!
Ha olyan a téma, amin összezördültetek, amire nem tudsz azonnal választ, megoldást adni, kérj időt. Javasold, hogy beszéljétek meg a problémát később, amikor mind nyugodtan, higgadt fejjel tudtok hozzáállni. Ha pedig egy idő után te magad mész oda hozzájuk, hogy megbeszéljétek a probléma forrását, az még jobb!

GIFek forrása: giphy.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a 200. részbe!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta