Ezt nézed:  / Zene / Aranyra hangolva – A Cseh Tamás Program is csatlakozik az Arany-emlékévhez

Aranyra hangolva – A Cseh Tamás Program is csatlakozik az Arany-emlékévhez

A CSTP Induló előadói alprogramjának eddigi 99 támogatottja kapott felkérést arra, hogy a magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakjának költeményeit megzenésítse. A legjobban sikerült, Arany János versei nyomán készülő, „remake”-ek egy „Arany-albumon” jelennek majd meg.

A Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága még az év elején különített el 50 millió forintot arra, hogy a kollégiumok az Arany János-emlékévhez kapcsolódó projekteket indíthassanak. Az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiuma által felvázolt „Arany-album” terv megvalósítására a Bizottság 10 millió forintot hagyott jóvá. Az elmúlt három évad Induló előadói alprogramjában résztvevő 99 formáció bevonásával megvalósuló projekt lebonyolítására a kollégium meghívásos pályázatot írt ki, amelynek beadására a Gold Record kiadót kérte fel. A kiadó feladata, hogy jövő márciusig a legjobb dalokból egy legalább 10 dalos válogatáslemezt és valamelyik dalhoz videoklipet készítsen, továbbá a bolti forgalomba is kerülő hanghordozót egy koncerten mutassa be.

Molnár Gábor, a kiadó részéről elmondta, hogy a projekt előkészületei már javában zajlanak, de augusztus végéig még várják a versek megzenésítéséhez magukban kedvet érző CSTP-s zenekarok jelentkezését.
– Folyamatosan érkeznek demofelvételek, amelyek mindenképpen bizakodásra adnak okot. Jelen állás szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy – az eredeti ütemtervnek megfelelően – 2018 márciusában, a tervezett bemutató időpontjában a szélesebb nyilvánosság is megismerhesse a CSTP „Arany-lemezét”, amely, remélhetőleg nagy sikert arat majd a közönség körében – tette hozzá a Gold Record képviselője.

Az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának célja, hogy olyan színvonalú lemez szülessen, és olyan esemény jöjjön létre az Arany-emlékév kapcsán, amelyek a közreműködő zenekarok számára is komoly presztízzsel bírnak. Emellett a szervezők szeretnék az is elérni, hogy az egyre népszerűbb CSTP-s zenekarok révén minél több fiatal fedezze fel Arany János költészetét, illetve ezen keresztül a hazai könnyűzene egyik gyökerének tekinthető magyar irodalmat.

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatásával készült.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share